Apple i Samsung zaplatí odškodné, rozhodl soud v USA

San José (USA) – Jihokorejská společnost Samsung Electronics porušila dva patenty týkající se technologií pro chytré telefony svého amerického konkurenta firmy Apple. Společnosti Apple proto musí zaplatit jako odškodné částku 119,6 milionu dolarů (téměř 2,4 miliardy Kč). Apple ale porušil nejméně jeden patent Samsungu a má zaplatit 158 400 dolarů (přes 3,1 milionu Kč), rozhodl dnes soud v Kalifornii.

Společnost Apple původně požadovala od Samsungu odškodné ve výši 2,2 miliardy dolarů (43,6 miliardy Kč) a obvinila jihokorejskou firmu z porušení pěti patentů. Samsung naopak obvinil Apple z porušení dvou svých patentů, které se týkají použití fotoaparátu a přenosu videa u chytrých telefonů.

Samsung se předloni stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů a svého rivala sesadil z první příčky. Obě firmy vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony i počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Vydáno pod