EK: České ekonomice letos pomůže i spotřeba domácností

Brusel – Českou ekonomiku čeká solidní ozdravení. Myslí si to Evropská komise, která ve své jarní prognóze předpovídá tuzemskému hospodářství v letošním roce dvouprocentní růst. V roce 2015 by pak měl růst hrubého domácího produktu zrychlit na 2,4 procenta. Podle materiálu by po několika letech stagnace měla k růstu začít opět přispívat spotřeba domácností.

Lepší výsledky očekává Komise taky od státní kasy – deficit veřejných financí by měl letos činit 1,9 procenta, v příštím roce 2,4 procenta.

Komise tak výrazně zlepšila svůj únorový odhad. Tehdy spočítala, že česká ekonomika letos poroste o 1,8 procenta a napřesrok o 2,2 procenta. Horší bilanci prognózovala taky veřejným financím: letos měl schodek dosáhnout hodnoty 2,8 procenta a v roce 2015 měl dokonce přesáhnout tříprocentní hranici, která je klíčová pro vstup do eurozóny.

Jak Komise dále upřesnila, v prvních šesti měsících letošního roku by měl ekonomiku pohánět především export, v druhé polovině roku však převezme tuto roli domácí spotřeba.

„Výhled EK pro českou ekonomiku je další známkou, že nadnárodní instituce začínají české ekonomice věřit. To je patrné nejen z očekávaných temp růstu v letošním a příštím roce, která si už nikdo nesplete se stagnací,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Brusel rovněž zlepšil svůj odhad loňského propadu – zatímco ještě v únoru uváděl 1,2 procenta, v jarní předpovědi tuto cifru snížil na 0,9 procenta. Českou ekonomiku prý v minulém roce negativně ovlivňovala zejména nízká míra veřejných i soukromých investic. To by se letos mělo změnit díky lepšímu čerpání evropských peněz, ale také většímu objemu soukromých investic. Podnikatelé totiž začínají věřit, že bude lépe, a posilují výrobu.

Ekonomické oživení nicméně povede jen k velmi mírnému zlepšení podmínek na pracovním trhu – nezaměstnanost letos dosáhne 6,7 procenta a příští rok 6,6 procenta.

Údaje jsou zcela v souladu s dubnovými čísly českého ministerstva financí, které je ovšem konzervativnější ve své předpovědi letošního růstu. Resort v dubnu odhadoval růst pouze o 1,7 procenta, o dvě procenta bude podle něj ekonomika posilovat až v příštím roce.

SROVNÁNÍ: PROGNÓZA VÝVOJE ČESKÉ EKONOMIKY

2014

  • Ministerstvo financí 1,7 %
  • Česká bankovní asociace 1,9 %
  • Evropská komise 2,0 %
  • Česká národní banka 2,2 %

2015

  • Ministerstvo financí 2,0 %
  • Evropská komise 2,4 %
  • Česká bankovní asociace 2,5 %
  • Česká národní banka 2,8 %

Hospodářská situace se podle Komise zlepšuje i v zahraničí. HDP celé osmadvacítky by letos měl vykázat růst o 1,6 procenta (po loňském poklesu o 0,4 procenta). V eurozóně ale bude tempo růstu pomalejší – podle jarní prognózy dosáhne jen 1,2 procenta. V následujícím roce růst evropské ekonomiky zrychlí: na dvě procenta v celé EU a 1,7 procenta v eurozóně.

„Od chvíle, kdy se evropská ekonomika před rokem dostala z recese, jsou její vyhlídky příznivé. Obnova zesiluje, včetně nejohroženějších zemí,“ míní evropský komisař Siim Kallas, který je nyní zodpovědný za hospodářské a měnové otázky. Reformy, k nimž Unie přistoupila v reakci na krizi, tedy podle něj nesou své ovoce.

Evropská komise české ekonomice věří (zdroj: ČT24)