Podle OECD poroste ruská ekonomika kvůli ukrajinské krizi pomaleji

Paříž – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes upozornila na to, že ukrajinská krize by mohla mít na Rusko značné ekonomické dopady. Organizace kvůli tomu zhoršila odhad letošního růstu ruské ekonomiky o půl procenta, dřív přitom předpovídala více než dvouprocentní růst.

OECD varuje, že hospodářské oživení v Rusku by mohly brzdit zhoršující se mezinárodní vztahy. „Mírné hospodářské oživení z konce roku 2013 zastavil neklid spojený s událostmi na Ukrajině,“ uvedla OECD o ruské ekonomice. Původně odhadovaný ekonomický růst proto snížila o půl procenta. Rusku zároveň doporučila, aby podpořilo svou ekonomiku vyššími státními výdaji.

Původní odhad ………. růst 2,3 procenta
Nynější odhad ……….. růst 1,8 procenta

Západní země již kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele i podniky. Pohrozily i širšími sankcemi, které by zasáhly celá hospodářská odvětví. Napětí mezi Moskvou a Západem vedlo také k citelnému odlivu kapitálu z Ruska.

Ruská ekonomika v letošním II. čtvrtletí pravděpodobně klesne. Uvedl to šéf oddělení strategických prognóz na ruském ministerstvu financí Maxim Oreškin. Pokud se jeho předpověď splní, bude to druhý kvartální pokles za sebou. Ekonom doplnil, že výkonnost ruské ekonomiky ve třetím čtvrtletí bude záviset na úrovni geopolitické nejistoty vznikající v důsledku ukrajinské krize a na tom, jak výrazně banky zpomalí poskytování úvěrů.

Česká ekonomika vzroste o 1,2 procenta 

OECD snížila i odhad celkového letošního růstu světové ekonomiky. A to na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta. Prognózu vývoje české ekonomiky naopak nepatrně zlepšila, růst by měl být podle odhadů 1,2 procenta. A ještě lepší by to mělo být s českou ekonomikou napřesrok, kdy OECD odhaduje až 2,4procentní růst. Hospodářský růst v České republice bude v příštích dvou letech zrychlovat díky exportu i domácí poptávce. 

Vydáno pod