Česko – letáků ráj. Nikde v Evropě se jich tolik netiskne

Praha – Ročně zaplaví Česko 100 tisíc tun letáků s nabídkami. V přepočtu na každého Čecha včetně kojenců vychází 390 letáků ročně. Tiskárny vyrábí jeden slevový sešit za druhým – ve dne, v noci. Takové množství se v přepočtu na obyvatele nevytiskne nikde jinde v Evropě. Na zákazníky ale letáky zabírají a hitem nejsou jen zlevněné potraviny.

Události: Česko - letáků ráj (zdroj: ČT24)

Letáky už zdaleka necílí jen na starší věkovou skupinu. Jednou za čas je podle statistik otevřou tři čtvrtiny lidí, a pravidelně podle nich nakupuje skoro 40 procent spotřebitelů. Zákazníků, kteří si přijdou jen pro akční zboží, a nic jiného nekupují, ale zase tolik není. Pokud už někdo do obchodu přijde, sáhne i po tom, co ve slevě není. A proto se obchody letáků hned tak nevzdají. 

Někdy propagované zboží zmizí z regálů během chvíle – pokud je ale v letáku uvedeno, že nabídka platí jen do vyprodání zásob, prodejce žádné předpisy neporušuje. 

Zatímco při nákupu potravin zákazníci na slevy slyší, při prodeji elektra nabídkové letáky až tak dobře nefungují. Letáky elektro prodejen dostává do svých schránek 86 procent zákazníků a 75 procent si je prohlíží. Nákup podle nich ovšem uvádí jen 18 procent zákazníků.  

„To je výrazně nižší číslo ve srovnání s letáky potravinářských řetězců, hobby marketů nebo nábytkářských řetězců. Na těchto trzích si letáky řetězců prohlíží také okolo 80 procent zákazníků, nákup podle nich ale uvádí až 40 procent zákazníků,“ uvedl Pavel Cabal ze společnosti Incoma GfK.