Odsouzený francouzský makléř představí svou mučednickou knihu

Paříž - Ve Francii se začne ve čtvrtek prodávat už druhá kniha o jedné z největších zpronevěr historie. Jedná se o další knihu o kauze odsouzeného makléře Jérôma Kerviela. Z něj se přes noc stala celebrita a o jeho příběh mají zájem i hollywoodští filmaři. Bývalý makléř banky Société Générale nyní zdobí komiksy, knihy, trička a vznikl i jeho fanclub na Facebooku.

Popularita odsouzeného makléře roste, a proto se na ní rozhodl vydělat. Slušný plat potřebuje, neboť zbytek života má už naplánovaný - bude splácet pět miliard eur bance Société Générale. „Pokud by takové rozhodnutí bylo skutečně vykonatelné, tak by exekuce postihla veškerý jeho majetek, včetně budoucích příjmů z prodeje knih nebo poskytnutí práv k jakémukoliv filmu,“ říká právník Martin Kavěna.

Kerviel dnes vydělává 2300 eur měsíčně. Na splacení dlužné částky by tak potřeboval 177 tisíc let. I proto začíná prodávat svůj příběh. Už v květnu vyšly ve Francii jeho paměti, které se za týden prodejů staly bestsellerem. Zítra vychází kniha od jeho kolegy Huga Le Breta, zájem má i Hollywood.

Filmaře láká příběh tichého chlapce z katolické rodiny, který stihl za několik let utratit víc peněz než většina lidí za několik životů a teď navíc musí splácet nesplatitelný dluh. Kerviela by čekal honorář v řádu desítek milionů dolarů. Svou cenu zvyšuje i tím, že se stylizuje do role obětního beránka: „Byl jsem součástí systému a nemyslím si, že je fér, abych se stal mučedníkem, který by to měl nakonec všechno zaplatit.“

Irena Zemanová, redaktorka Hospodářských novin

„Myslím, že pokud by dostal lukrativní nabídku z hollywoodského studia, tak by se mohla pohybovat v řádech milionů, možná i desítek milionů dolarů. Zdůrazňuji amerického, protože v Evropě je situace jiná.“

Média už spekulují, kdo by mohl Kerviela v případném filmu hrát. Francouzský makléř by se tak mohl stát dalším filmovým byznys žralokem a zařadit se například vedle Gordona Gecka z filmu Wall Street. Několikamilionový honorář nabízejí američtí filmaři i Geraintu Andersonovi za knihu Citiboy - příběh makléřů z londýnské City. Anderson ale zatím váhá.

  • Jérôme Kerviel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1997/199672.jpg
  • Wall Street 2: Peníze nikdy nespí zdroj: imdb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1652/165184.jpg