Letní dovolená: Řecko zdraží, doma budou ceny stejné

Praha - Nákupy letní dovolené vrcholí. Češi se ve velkém vrací do Řecka, kde jsou některé hotely v hlavní turistické sezoně už vyprodané. Zájem především o řecké ostrovy ale nemají jen Češi, dovolenou se tu chystají trávit i deseti tisíce Němců a Rusů. I proto tamní hoteliéři zvedají ceny. Oproti loňskému roku zhruba o deset procent.

Ještě v roce 2012 prodávala cestovní kancelář pobyt ve tříhvězdičkovém hotelu s all inclusive na ostrově Kos za zhruba 15 300 korun na osobu. Letos tu však pobyt stojí už téměř 17 500. A ceny jdou nahoru i jinde, především u zmíněných tří- a více hvězdičkových hotelů. 

Levnější a méně lákavý Egypt

Kdo hledá levnější dovolenou, může vybírat například z Tuniska, Bulharska nebo Egypta. Zejména egyptští hoteliéři šli v posledních dvou letech kvůli tamní politické situaci s cenou dolů až o čtvrtinu. „Hlavně rodiny s dětmi se obávají cest do Egypta. A to i přesto, že jediné, co se změnilo, je, že se nenabízejí fakultativní výlety,“ uvádí mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Dobrou zprávou není ani to, že Egypťané podražili turistická víza. Vyšší ceny platí od května. 

Asi třetina Čechů, kteří vyrážejí na dovolenou, si pak vybírá z nabídky na poslední chvíli. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je ale možné, že tzv. last momenty nebudou mít tak výrazné slevy, jak by lidé očekávali. Místo dosavadních 20 až 25 procent se podle cestovek dají na last minute spíše očekávat slevy mezi 15 a 20 procenty. 

Dovolená v Egyptě
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/targovcom

Intervence ČNB vůči koruně navíc zdraží dovolenou i na místě. Zatímco loni u moře čtyřčlenná rodina, která bydlela v hotelu typu all inclusive, utratila za suvenýry a občerstvení kolem 2 400 korun, letos to bude o tři až 400 víc. 

A přibývá i lidí, kteří jezdí na dovolenou po vlastní ose. Podle prodejců letenek jich je v porovnání s loňským rokem až o osm procent víc. Bez cestovní kanceláře se tak letecky vydává na dovolenou asi třetina českých turistů - nejčastěji jezdí do Chorvatska, Itálie a Francie. Zbylé dvě třetiny vyrážejí na charterových linkách. 

Mezi nejnavštěvovanější destinace stále patří evropské země. Loni se vydalo do Chorvatska 797 tisíc lidí, do Itálie zamířilo přes půl milionu lidí a podobné číslo zaznamenali na Slovensku.  

Průměrná týdenní dovolená v zahraničí stála v loňském roce 12 191 korun na osobu. Stejná dovolená letos vyjde o dva tisíce dráž, tedy na zhruba 14 200 korun.

Česi své dovolené v posledních letech stále zkracují. Zatímco ještě před deseti lety se často jezdilo na dva týdny, teď naprostá většina zájezdů trvá do jedenácti dnů. V průměru to pak je osm dnů.

Nejvyšší nárůst zaznamenávají takzvané euro víkendy. Například letos v dubnu na ně odjelo téměř dvakrát tolik lidí co loni. Nejpopulárnější destinací je přitom Paříž.     

Dovolená v české kotlině 

Každý třetí Čech ale bude letos trávit dovolenou v tuzemsku. Argumentů pro prázdniny v Česku je hned několik. Je to blízko, není třeba cizí jazyk a hlavně rekreace vyjde většinou levněji než v zahraničí - ceny za ubytování a služby tu na rozdíl od ciziny zůstaly stejné jako loni. 

  • Kempy

V Česku je téměř 900 kempů, které se právě teď chystají na sezonu. Liší se vybavením, umístěním i cenou - nejoblíbenější jsou ty u vodních nádrží. Noc ve stanu nebo v karavanu se pohybuje od 50 do 150 korun. A někde jsou k mání i trochu dražší chatky. Rezervace většinou není nutná. O stravu se starají návštěvníci sami a k dispozici mají i stánky a restaurace. 

  • Penziony a apartmány

Například v Krkonoších lidé vyhledávají pobyty v penzionech, kde spí na palandách a mají malé umyvadlo na pokoji. Sociální zařízení je pak společné venku na chodbě. Ceny začínají už na dvou stokorunách. Průměr je ale zhruba 450 korun na dospělého za noc. Penziony vyhledávají horští turisté i cyklisté.

  • Hotely

České hotely rozhodně nejsou jen pro zahraniční turisty - dovolenou v nich stále častěji tráví i Češi. A jsou čím dál náročnější. Vyžadují nejenom kvalitní služby, ale i zábavu - třeba golfové hřiště v docházkové vzdálenosti nebo wellness. U cen je opět široká škála, průměrně ale stojí ubytování v tříhvězdičkovém hotelu v Česku zhruba 650 korun. V luxusnějších hotelích v centru měst může být ale noc i za desetinásobek. 

Události: Blíží se čas dovolených (zdroj: ČT24)
Vydáno pod