Dvacítkou zemí zmítá dlouhodobá potravinová krize

Řím - Dlouhodobé potravinové krizi je ve světě vystaveno 22 zemí, některé z nich již po dobu tří desetiletí. Upozornila na to ve své zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V zemích, kde krize panuje permanentně, je třikrát vyšší podíl podvyživených lidí než v ostatních rozvojových zemích. Celkem jich v dlouhodobě problémových zemích žije 166 milionů.

„Odhadujeme, že 22 zemí dnes čelí dlouhodobé krizi, která se projevuje následujícími rysy: opakované přírodní katastrofy či konflikty,“ popsala FAO. Například Afghánistán, Somálsko a Súdán prožívají permanentní krizi už od 80. let, tedy již téměř třicet let.

22 nejohroženějších zemí

Afghánistán, Angola, Burundi, Čad, Eritrea, Etiopie, Guinea, Haiti, Irák, Keňa, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Libérie, Pobřeží slonoviny, Severní Korea, Sierra Leone, Somálsko, Středoafrická republika, Súdán, Tádžikistán, Uganda, Zimbabwe

Šance, že by se zasažené země dostaly z problémů samy, je téměř nulová. „Vzhledem k velkému množství překážek, nepřekvapí, že se dlouhodobá krize mění v sebe sama pohánějící začarovaný kruh,“ varuje FAO. Za posledních 15 let tyto země zažily osm až 15 přírodních katastrof a pohrom, které způsobila sama lidská ruka či v součinnosti s přírodní katastrofou.

FAO proto volá po zvláštním zásahu mezinárodních společenství. Krizí zasažené země potřebují pomoc s přeorientováním na dlouhodobé řešení, které by mělo za cíl nastartovat trvalé zlepšování ve výrobní kapacitě a posílilo by schopnost těžce zkoušených zemí reagovat na případné další šoky.

Organizace připomněla, že v loňském roce poprvé za 15 let ve světě ubylo podvyživených lidí, jejich počet klesl o 98 milionů na 925 milionů. To je však podle generálního ředitele FAO Jacquese Dioufa stále nepřijatelné množství.

Nejvíce postiženy jsou Asie a Tichomoří, kde žije 578 milionů hladovějících lidí. Podíl podvyživených je nejsilnější v subsaharské Africe. Dvě třetiny z 925 milionů podvyživených osob žijí v sedmi zemích: v Bangladéši, Číně, Konžské demokratické republice, Etiopii, Indii, Indonésii a Pákistánu.

Vydáno pod