Francouzská loď Sevastopol bude brázdit ruské vody, sankcím navzdory

Praha – Evropa sice stále zavádí nové sankce vůči Rusku, jenže kdyby byly opravdu tvrdé, zasáhly by stejnou silou i ji. To dokazuje také případ francouzských lodí Mistral. Paříž totiž dodávku ruské armádě odmítla zrušit.

Jednu válečnou loď, kterou si Rusko před pár lety nechalo postavit od Francie, pojmenovalo po krymském přístavu – Sevastopol. Washington chce, aby Paříž kvůli tlaku na Moskvu kontrakt zrušila, Mistral to nejspíš nezastaví. 

Russia Today před rokem při spouštění na moře první ze dvou lodí mluvila o oboustranně výhodném obchodu. Francie měla kromě víc než miliardy eur získat stovky pracovních míst a Rusko zase nejmodernější obojživelné lodě schopné unést 16 helikoptér a 40 tanků. 

Rusko se přitom nebojí říct, že Brusel pro něj přestává být důvěryhodným partnerem. „Všechno se snaží převrátit a smazat odpovědnost ukrajinského režimu, kterému sami pomohli k moci,“ říká ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Horizont ČT24: Drží Kreml Evropu v ekonomickém šachu? (zdroj: ČT24)

Rusové si oblíbili evropské realitní trhy

Rubly si za poslední roky omotaly krizí sužovanou Evropu kolem prstu. Aby Moskva sankce pocítila, muselo by Německo omezit závislost na ruském plynu a Británie zablokovat ruská bankovní konta a majetek. „Kupují si tady nemovitosti, protože vědí, že o ně nikdy nepřijdou,“ vysvětluje majitel britské realitní kanceláře Gary Hersham. 

Část Rusů si ale raději vybírá slunné Španělsko. Tady patří mezi tři největší zájemce o nemovitosti – hlavně ty luxusní. A peníze sem vozí i ruští turisté, jen loni jich přijelo o 30 procent více. 

Rusko zatím posiluje vztahy s Čínou – domlouvá investice na Krymu a příští týden by měl Vladimir Putin v Pekingu podepsat smlouvu o dodávkách ruského plynu. A tak zatímco se evropské země snaží ze sankcí vykroutit, Moskva nenápadně vyšlapává novou hedvábnou stezku. 

Francouzské lodě putují do Ruska

Lodě Mistral jsou víceúčelové a mohou dopravovat vrtulníky a tanky. Smlouva o jejich dodání byla uzavřena v červnu 2011 a zahrnuje dodávku dvou lodí třídy Mistral – Vladivostok a Sevastopol – v hodnotě 1,2 miliardy eur (skoro 33 miliard korun). Ruské ministerstvo obrany už v březnu Paříž varovalo, že v případě stornování prodeje by musela zaplatit cenu kontraktu a dodatečnou sankci.