Podvedení klienti H-Systemu zřejmě ostrouhají i u soudu

Praha - Podvedení klienti H-Systemu nejspíš nedostanou nic, píše dnešní Mladá fronta Dnes, podle níž to jasně naznačuje rozhodnutí soudkyně pražského městského soudu Hany Homolové. List uvedl, že nařídila správci konkursní podstaty, aby vyčíslil, kolik má dostat hlavní věřitel zkrachovalého H-Systemu - společnost Global Financial Restructuring Czech - a nařídila mu, aby připravil výplatu peněz. Na další věřitele se tak už možná nedostane, majetek, který po H-Systemu zůstal, na uspokojení dalších pohledávek nestačí.

Global Financial uplatňuje původní pohledávku Komerční banky, která činí 800 milionů korun. Majetek v konkursu má prý přitom hodnotu sotva třetinovou. „Když jsme se dozvěděla, že soud má v úmyslu vyplatit peníze věřiteli Global Financial, šokovalo mě to,“ komentovala rozhodnutí soudu Hana Marvanová, která zastupuje poškozené klienty. Podle ní není možné vyplatit peníze dříve, než padne pravomocný rozsudek v procesu s někdejšími bankéři Komerční banky, kteří čelí obvinění, že šli bývalému šéfovi H-Systemu Petru Smetkovi „na ruku“ a napůjčovali mu stamiliony. Peníze pak skončily v účelově založených společnostech.

Kdyby soud v příštích měsících pravomocně uznal bankéře vinnými, je možné, že by Komerční banka přišla o možnost pohledávky v konkurzu uplatnit, její „nástupce“ Global Financial by nedostal nic, a na podvedené klienty by tak zbylo aspoň něco. Marvanová se podle deníku obrátila s žádostí o pomoc i na předsedu soudu Jana Sváčka.

Asi tisícovka klientů přišla v projektu levného bydlení H-System dohromady o miliardu korun, šéf H-Systemu Smetka si odpykává 12 let. Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze klientů na společnosti, které založil v 90. letech.

Petr Smetka
Zdroj: ČT24