Předčasné splacení hypotéky zlevní díky rozhodnutí Bruselu

Praha - Poplatky za předčasné splacení hypotéky se do dvou let sníží, informují o tom Hospodářské noviny. Evropská unie totiž schválila nová pravidla, podle kterých bude částka odpovídat jen skutečným nákladům bank za předčasnou výpověď. V současnosti má v Česku hypoteční úvěr téměř 450 tisíc lidí. Celkem mají splatit víc než 638 miliard korun.

„Česko, kde má hypotéku 449 tisíc lidí, patří ve výši tohoto 'odškodného' pro banky mezi nejdražší země v Evropě,“ píšou Hospodářské noviny. Podle nich by ale díky rozhodnutí Bruselu mohli Češi do dvou let platit méně. Evropská unie totiž v nové směrnici nařizuje, že poplatek za předčasné splacení hypotéky má odpovídat jen skutečným nákladům, které banky s předčasnou výpovědí mají. 

V současnosti si banky v Česku účtují různé částky. „Poplatky za předčasné splacení hypotéky se liší banka od banky. Některé chtějí až 5 procent ze splacené částky za každý započatý rok do konce úrokové sazby – taková banka si tedy může naúčtovat i 25 procent. Některé banky si zase účtují třeba 10 procent z mimořádné splátky. Jsou ale i levnější banky, které si účtují poplatky v řádu jednoho procenta,“ přiblížil v rozhovoru pro ČT24 Petr Zámečník z Fincentra. 

Takový poplatek má motivovat klienty hlavně k tomu, aby u banky zůstali alespoň po dobu fixace. Lidé si totiž na splacení kvůli vysokým poplatkům raději počkají na její skončení, kdy jim vysoké pokuty už nehrozí. Nařízení Bruselu by jim v budoucnu mohlo rozvázat ruce. 

Díky tomu by mělo být snazší refinancovat hypotéky i v průběhu fixace. „Pomůže to i klientům, kteří chtějí prodat nemovitost zatíženou hypotékou a v současnosti musí řešit prodej na konci fixace nebo převedení hypotéky na nového majitele,“ dodává Zámečník. 

K poklesu pokut může v Česku dojít dříve než v březnu 2016, kdy mají nová pravidla začít platit, píšou Hospodářské noviny. Nová pravidla z Bruselu nicméně bankám nestanovují maximální výši pokuty, to nechávají na jednotlivých zemích, doplňuje list.