Ministerské „razie“ ve firmách přinášejí první výsledky

Praha – Nelegální práci, nehrazení sociálního nebo zdravotního pojištění a třeba i vyplácení nižší mzdy, než zaměstnavatel zaručuje, to všechno mají odkrýt namátkové kontroly ministerstva práce a sociálních věcí. První výsledky už jsou na světě. Měsíc poté, co padlo rozhodnutí posvítit si na některé firmy, padla i první trestní oznámení.

Každý den z různých koutů republiky vyráží kolona aut do vytipované firmy. Z plánovaných 120 kontrol jich úřady práce ve spolupráci s dalšími úřady během září stihly 45. Každé razii předchází pečlivá příprava, a to nejen byrokratická. „U konkrétních objektů si zjišťujeme, kde jsou únikové východy, kde se budou pracovníci pohybovat. Pokud kontrolujeme velkou firmu, potřebujeme součinnost, abychom byli schopni obsadit firmu ze všech stran,“ vysvětlil ředitel zlínského úřadu práce Zdeněk Semerád.

Z 26 dosud uzavřených šetření odhalily kontroly 19 případů nesrovnalostí. Oproti dřívějšku už přitom nepadají jen finanční pokuty, hrozí dokonce, že hříšníci přijdou o celou živnost. Nejčastější jsou úniky na sociálním pojištění.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

„Doporučuji, aby si čas od času i zaměstnanci ověřili, jestli je zaměstnavatel skutečně nahlásil do správy sociálního zabezpečení,“ upozorňuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Zaměstnance totiž může čekat nepříjemné překvapení. Bez platby sociálního pojištění nemají nárok na nemocenskou a zápočet do penze nebo invalidního důchodu. Pod drobnohledem je dodržování mzdových předpisů.

Bití jsou zde často samotní zaměstnanci. Někteří dostávají mnohem menší mzdu, než jim firma zaručuje, nebo nedostávají třeba příplatky za práci o svátcích. Hříšníky ministerstvo zveřejňovat nechce, Asociace malých a středních podniků celou akci podporuje.

Razie odhalují i práci načerno. Soudy už řadu nelegálních pracovníků poslaly dokonce do vězení.