Na pondělí se chystá další várka státních dluhopisů

Praha – Emise státních spořicích dluhopisů se stala poměrně oblíbeným způsobem uložení peněz mezi českými firmami i jednotlivci. Hlavním ůvodem je bezpečnost investice a garantovaný výnos. Objem emise zatím není stanoven, naopak termín už je jasný: 19. května až 4. června. K dispozici budou tři typy dluhopisů – protiinflační, reinvestiční a variabilně úročený. Loni si ministerstvo financí půjčilo ve dvou emisích celkem 38,8 miliardy korun.

V pondělí 19. května vypukne další upisovací období pro jarní emisy státních dluhopisů. Předběžné datum ukončení se však může zkrátit (obvyklé), pokud bude velká poptávka.

Kdo si může zakoupit dluhopis:

Kromě občanů České republiky si je mohou zakoupit i cizinci. Dále pak občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Kde nakoupit:

  • Téměř 900 poboček České spořitelny
  • Pobočky Československé obchodní banky (ČSOB)
  • Pobočky Komerční banky (KB)
  • Stávající vlastníci spořicích dluhopisů mohou navíc využít elektronického přístupu ke správě majetkového účtu a požádat o úpis dluhopisů z pohodlí domova, a to 24 hodin denně, včetně víkendů.

K dispozici budou tři typy spořicích dluhopisů:

Z minulých let je znám klasický pětiletý reinvestiční s průměrným ročním výnosem necelá dvě procenta. Výnos se připisuje jednou ročně.

Dále pak bude k dispozici sedmiletý protiinflační dluhopis, jehož doba splatnosti činí 6,5 roku). Výnos bude stanoven dle procentní změny indexu spotřebitelských cen – ZDE si můžete spočítat, jak by mohla vypadat připsaná částka.

Novinkou v nabídce je variabilně úročený dluhopis, který je vhodný zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb. Dle informací ministerstva financí bude výnos reinvestován 2x ročně. Výnos je u něj určen pohyblivou úrokovou sazbou, která bude stanovena jako průměrná referenční úroková sazba šestiměsíční úrokové sazby Pribor. K tomu bude připočtena marže, která postupně bude narůstat.

Parametry spořicích dluhopisů
Zdroj: ČT24/mfcr.cz

Více informací naleznete ZDE

Podmínky: V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou 1 Kč museli zájemci koupit minimálně 1 000 kusů. Nejinak tomu bude i nyní. Naopak maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období získat, bude v případě reinvestičního a variabilního dluhopisu jeden milion korun. V případě protiinflačního dluhopisu to je 50 milionů korun.

Ministr financí Andrej Babiš

„Cílem jarní emise je především zachovat nabídku spořicích dluhopisů pro občany se zájmem o nejkonzervativnější a nejstabilnější formu zhodnocování úspor, nikoliv maximalizovat výši poptávky.“

Emise dluhopisů je mezi jednotlivci i firmami poměrně oblíbený nástroj, jak bezpečně investovat svoje peníze a mít přitom zajištěný úrok. Loni si ministerstvo financí tímto způsobem půjčilo ve dvou emisích 38,8 miliardy korun. Pro následující období počítá Babišův resort s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za deset až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce.

Vydáno pod