Kontroly lesnických minitendrů na Šumavě ukázaly stovky prohřešků

Praha – Třicet šest těžařských firem a živnostníků letos přišlo o rámcové smlouvy, podepsané s Národním parkem Šumava. Další tři firmy dostaly podmínku a správa parku uložila pokuty bezmála za jeden milion korun. To je výsledek letošních kontrol nového systému minitendrů na práce v lesích.

Od dubna letošního roku do konce září vypsal Národní park Šumava 1600 minitendrů na práce v lesích do kterých se mohlo přihlásit 210 firem a živnostníků. V rámci nich provedli lesníci společně s právníky více než 7200 kontrol, při nichž zjistili přes 450 větších či menších pochybení. „Obecně se dá říct, že se jednalo o nedodržení termínu pro splnění zakázky, nedodržení technologie, případně nedodržení bezpečnosti práce,“ uvedl právník externí firmy Pavel Slípek.

Za tato porušení jim správa parku uložila pokuty v řádech desítek tisíc korun. Větší pokuty přesahující sto tisíc a následně podmínku dostaly tři těžařské firmy za hrubé porušení smlouvy. Dalších 36 firem už nebude mít možnost účastnit se minitendrů v Národním parku Šumava vůbec. Důvodem je opět porušení rámcové smlouvy.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

V loňském roce žádná firma podmínku nedostala a pokuty nebyly tak vysoké. Jenže to se systém minitendrů teprve testoval. „Daleko více jsme rozvinuli kontrolní systém v rámci podpisu nových rámcových smluv na tento a příští rok. Každý měsíc probíhají stovky kontrol na všech třech úrovních řízení Národního parku Šumava," ředitel parku František Krejčí.

Kontroly minitendrů budou probíhat i v příštím roce a to minimálně v takovém objemu jako v roce letošním. Navíc by měly být ještě propracovanější.