Mládek žádá rezignaci ředitele České exportní banky

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) doporučuje řediteli České exportní banky, aby zvážil svou rezignaci. „Navrhnu to dnes ministrovi financí,“ řekl Mládek České televizi. Jiří Klumpar podle něj překročil své kompetence manažera.

„S velkým znepokojením jsem zaznamenal rozhovor generálního ředitele České exportní banky (ČEB) Jiřího Klumpara pro Lidové noviny. Pan generální ředitel výrazným způsobem překročil své kompetence manažera, řídícího instituce, která má podporovat export do obchodně obtížných teritorií,“ nechal se Mládek slyšet.

Jan Mládek o Jiřím Klumparovi

„Nemá co navrhovat věci jako rozdělení banky, má se starat o její řádný chod. Já bych mu doporučoval, aby zvážil rezignaci na svoje místo.“

Konkrétně mu vadí, že Klumpar navrhl vytvoření nové Konsolidační banky z části České exportní banky. Takovéto návrhy mu podle ministra vůbec nepřísluší a nemá je projednány s žádným akcionářem. „Takto problém nestojí a po konzultaci s klíčovými kolegy ve vládě jsem zjistil, že nikdo z nich si vytvoření Konsolidační banky II nepřeje,“ dodal ministr.

Exportní banka má nedobytné pohledávky za deset miliard

Vše má podle něj jediné řešení - rezignaci s okamžitou platností, aby Klumpara nemusela odvolávat dozorčí rada České exportní banky. Klumpar přitom už v březnu uvedl, že ČEB má problematické pohledávky za 16 miliard korun. Z této částky by zhruba šest až sedm miliard mohla vymoci zpátky. Zbylých devět až deset miliard korun získá zpět jen velmi obtížně.

Zuzana Kubátová, redaktorka MF Dnes

„Myslím si, že to důvod k rezignaci není. Pan Klumpar evidentně hledá cestu, jak vyřešit obrovský problém, který se v České exportní bance za poslední léta nashromáždil… Balík špatných úvěrů pochází ještě z dob, než Klumpar do banky nastoupil.“

Česká exportní banka
Zdroj: ČT24/Čeb.cz

Navíc na začátku roku se banka dostala do centra pozornosti kvůli policejnímu zásahu. Policie se dala do vyšetřování úvěrů banky na zábavní centrum a sklárnu v Rusku nebo třeba luxusní hotel v Tunisku. Naposledy kriminalisté v bance zasahovali na konci ledna a odnesli si dokumenty k 10 obchodním případům, na které už loni upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj banka neoprávněně poskytla úvěry za více než osm miliard. 

S Mládkovým požadavkem souhlasí i ministra financí Babiš. „Já s tím návrhem souhlasím, protože je nepřijatelné vytvářet nějakou novou konsolidační agenturu. A ČEB potřebuje urychleně řešit své problémy,“ uvedl ministr financí na tiskové konferenci po jednání vlády. Ministerstvo financí je spolu s ministerstvy průmyslu, zahraničí a zemědělství vykonavatelem akcionářských práv státu v ČEB. 

Jiří Klumpar byl do funkce generálního ředitele a předsedy představenstva České exportní banky zvolen 10. prosince 2012. Klumpar je bývalý nucený správce Agrobanky a rovněž působil v České národní bance. 

Exportní banka je vlastněna čtyřmi ministerstvy, a to ministerstvem financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí - mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), kterou rovněž ovládají zmíněné čtyři resorty.

Zuzana Kubátová: Klumpar by neměl být odvolán (zdroj: ČT24)

Vizitka Ing. Jiřího Klumpara

  • V roce 1980 absolvoval ČVUT, Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou a v devadesátých letech si doplnil vzdělání o makroekonomická studia na Georgetown University, Washington D.C.
  • Pracoval v České národní bance, kde zastával funkci ředitele odboru Finančního trhu a operací na volném trhu a posléze ředitele odboru Řízení rizik a vypořádání. 
  • Koncem devadesátých let řídil stabilizaci a restrukturalizaci Agrobanky jako nucený správce. Poté pracoval v GE Capital Bank, kde zastával funkci místopředsedy představenstva a vedoucího Rozvoje obchodních aktivit a nestandardních projektů.
  • Jeho posledním působištěm byla společnost PricewaterhouseCoopers Česká republika, kde byl odpovědný za řízení neauditních projektů a poradenských služeb pro sektor finančních služeb v oblastech řízení rizik a správy rizikových kreditních pohledávek finančního sektoru.
Vydáno pod