Koalice rodičům: Zvýšíme slevu na druhé a další dítě

Praha – V následujících třech letech by měla postupně růst daňová sleva na druhé a další dítě. Shodla se na tom na svém dnešním jednání vládní koalice. Zatímco ministr financí Andrej Babiš přemýšlí nad zvýšením slevy o 150 až 300 korun, lidovci by si dokázali představit pro rodiny s dětmi ještě vyšší úlevy. O konkrétním zvýšení slevy bude jednat příští úterý dopoledne koaliční rada.

Ministr Babiš si, zdá se, nechal projít hlavou problematiku zvyšování slevy na dítě. Doteď počítal s tím, že zvýšení pro druhé a další dítě bude pouze 100 korun, nyní začal hovořit o částce 150 a 300 korun. Byť to zatím není nic určitého ani pevného, je to signál, že vláda na politiku rodiny úplně nezanevřela.

Příklad: Rodina se třemi dětmi

  • Ročně si na každé z nich odečítá z daní skoro 13,5 tisíce korun jako daňovou slevu. Za všechny tři děti tak na daních ušetří ročně přes 40 tisíc.
  • Od začátku roku by se tato částka mohla ještě zvýšit – ročně by to za tři děti vyšlo na 5 400 korun (měsíčně 450 korun).

Slevy na dítě budou růst i v dalších letech

„Slevy na druhé a třetí dítě by měly růst i v dalších letech. My to postupně navyšujeme, v tom aktuálním návrhu je 150 a 300, potom je 300 a 450 korun,“ doplnil Babiš.

Zvýšení slev na dani pro rodiny s dětmi podporuje celá vládní koalice. Třeba lidovci by ale chtěli snížit daně rodinám ještě výrazněji. Podle jejich místopředsedy Jana Bartoška navrhují v tříletém horizontu postupný růst slevy na druhé dítě až o 500 korun proti současnému stavu. Na třetí a další dítě by pak podle lidovců měla sleva postupně růst a v roce 2017 by měla být o 900 Kč vyšší. Nyní si mohou lidé na každého potomka odečíst 1 117 Kč měsíčně. 

Babišem navrhované zvýšení slev na dani o 150 a 300 korun ale měsíčně vytáhne z rozpočtu 2,5 miliardy ročně. Proto musí být podle ministra financí navýšení postupné.

ODS a TOP 09 zvýšení slevy neschvalují

Sociálním demokratům a komunistům se Babišův plán na zvýšení daňových slev pro rodiny líbí. Naopak pravicová opozice argumentuje, že vláda nemá na štědrou podporu rodin s dětmi dost peněz. „Podpora rodičům, kterým se to dítě narodí, bude kryta z peněz, které budou muset ty děti splácet,“ podotkl Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09. ve stejném tónu hovoří i ODS, která nevidí zdroj, ze kterého se budou peníze brát.

Vláda bude jednat o nižších daních pro rodiny v červnu. Poslanci je budou schvalovat v létě.