Havlíček: Nekopejme příkop mezi živnostníky a zaměstnanci

Praha – V Česku se neustále prohlubuje příkop mezi zaměstnancem a podnikatelem, myslí si předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Naráží přitom především na neustálé debaty o tom, jestli český daňový systém svědčí více živnostníkům nebo zaměstnaným.

Karel Havlíček: Vykopáváme příkop mezi zaměstnancem a podnikatelem (zdroj: ČT24)

„Pokud budeme i nadále stavět obě strany proti sobě, bude na typicky českém dvorku akorát závist a budeme ukazovat, kdo na koho doplácí,“ prohlásil Havlíček v pořadu Interview ČT24. Podle něj by měla společnost směřovat k vzájemnému respektu malých podnikatelů a zaměstnanců. 

Rizikovější práce živnostníka

Přitom srovnáváme nesrovnatelné, dodává. Živnostník má podle něj úplně jiná rizika a jiné sociální zázemí. „Pokud přijde o svoji práci, může přijít i o střechu nad hlavou,“ varuje Havlíček. 

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků se také staví za to, aby se neustále neměnila pravidla pro živnostníky, zejména ty drobné. Ty je podle něj třeba co nejvíc chránit a asociace je k tomu připravena. 

Debata o zdanění živnostníků a zaměstnanců se opět rozvířila po zveřejnění návrhu ministerstva financí. Konkrétně se v něm objevilo omezení absolutní výše odpočtu u paušálních výdajů živnostníků využívajících 60procentní paušál. Podle původního návrhu by poplatníci, kteří využívají paušály, ale mají vyšší příjem, například nemohli uplatnit slevu na dani na poplatníka. Šéf resortu Andrej Babiš však poukázal na to, že šlo pouze o dokument k připomínkování a na zrušení daňové slevy na poplatníka netrvá. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Navíc řemeslníků si dnes Češi váží podstatně méně než před deseti lety. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků si jejich práce váží pouze 40 procent lidí. Důvod? Řemeslo nemá jakožto zaměstnání příliš dobrou image – veřejnost ho vnímá jako podřadnou práci, kterou vykonávají lidé s nízkým vzděláním. Relativně nejhůře je ze všech profesí hodnocena odbornost zedníků, což prý koresponduje s minimální bariérou zahájení živnosti. Nejlépe jsou naopak vnímáni instalatéři.

Šéf asociace se zároveň snaží v podnikání podporovat ženy: „Ženy jsou v byznysu nesmírně důležité. Dokonce si troufám tvrdit, že 21. století bude století, kde budou ženy hrát velmi významnou roli.“ Podnikatelky dokáží být velmi racionální a jsou velmi odolné, doplňuje Havlíček. „Zdá se mi, že muži jsou o něco méně odolnější a někdy taky pracovitější,“ uzavírá svou teorii.

Vydáno pod