Jak vyzrát na zloděje? Mít dobře nastavené pojištění

Praha - Vloupání do bytů a domů pořád přibývá, podle policie hlavně v satelitech kolem měst. Policistům se přitom podaří chytnout zloděje jen v jednom případě ze čtyřech. Je proto dobré nespoléhat na to, že se ukradené věci najdou, ale raději si zařídit dobré pojištění. Smlouvy s pojišťovnami ovšem skrývají i mnohé kličky. Poradíme vám, jak na ně vyzrát.

Podle policejních statistik se nejčastěji zloději do domů či bytů dostanou přes hlavní vchod nebo okna. Základem je proto mít doma odolné dveře s bezpečnostním zámkem a okna zajistit minimálně bezpečnostní fólií. Úplně zadarmo přitom je, když lidi zavírají a zamykají - a není to samozřejmost. Jen loni policisti vyšetřovali 4,5 tisíce případů, kdy se zloděj dostal dovnitř bez potíží otevřenými dveřmi nebo oknem. 

Šikovný zloděj si ale většinou poradí i s běžným zabezpečením bytu či domů. A policie vyřeší jen čtvrtinu případů. Nespoléhejte proto na to, že policie ukradené věci najde. Proti krádeži a vloupání je dobré se pojistit. Řada domácností přitom nemá pojistku nastavenou dobře. 

INFOGRAFIKA: Kudy chodí zloději
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Pojištění domácnosti nebo nemovitosti? 

Lidé například častokrát nerozlišují pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Jde přitom o dva různé produkty. Pojištění domácnosti zabezpečuje vnitřní vybavení bytu či domu. To znamená, že pojišťovna vám uhradí předměty, které zloděj ukradl nebo zničil uvnitř bytu. 

Při vloupání ale často dojde k tomu, že zloděj poškodí vnější okna nebo vstupní dveře, ty se přitom považují za součást stavby a na to se ale pojištění domácnosti nevztahuje. Stavební součásti zabezpečuje totiž pojištění nemovitosti. Pro případ vloupání je tedy dobré mít obě dvě pojištění. 

Máte drahé kolo? Připojistěte ho zvlášť 

Pozor také na to, že u pojištění domácnosti mívají pojišťovny pro některé specifické předměty stanovenou maximální částku plnění. Příkladem může být třeba takové kolo. Ve smlouvě může být uvedeno, že v případě jeho krádeže vám pojišťovna vyplatí maximálně 10 tisíc. Pokud ale máte kvalitnější a dražší bicykl, je třeba ho připojistit zvlášť - pojistit ho na částku, kterou jste na jeho koupi skutečně vynaložili. Stejně tak to může být i s dražší elektronikou apod. Čtěte tedy důkladně pojistné smlouvy, případně se v pojišťovně na maximální výši plnění u jednotlivých předmětů předem informujte.   

Pozor na podpojištění domácnosti 

Češi také často nevědí, na kolik stanovit pojistnou hodnotu. To je částka, kterou byste v případě nutnosti museli vynaložit na nové kompletní vybavení domácnosti. Řada domácností je přitom podpojištěná, to znamená, že částka je příliš nízká. Lidé například zapomínají navýšit sumu poté, co zrenovují vybavení bytu, nebo poté, co domů nakoupí drahé předměty. 

Jak stanovit pojistnou hodnotu?

Pomůže katastrofický scénář. Kdyby vaše domácnost lehla popelem, kolik byste potřebovali peněz, abyste domácnost kompletně obnovili a udrželi si dosavadní standard bydlení?

Pozor také na to, že pokud máte doma cenné věci, například starožitnosti, a chcete kvůli tomu domácnost pojistit na částku vyšší než 300 tisíc, vyžadují pojišťovny, abyste měli byt či dům dobře zabezpečený. Je třeba pak investovat do bezpečnostních dveří s dobrým zámkem, do fólií na sklech nebo třeba elektronického alarmu, jinak pojišťovna věci nepojistí. Obecně platí, že čím je hodnota domácnosti vyšší, tím přísnější podmínky pojišťoven musí splňovat zabezpečení majetku. 

A rada na závěr - pojistné smlouvy pravidelně po několika letech kontrolujte a případně aktualizujte.