Anglie našla nový zdroj břidlicového plynu - vystačí na 15 let

Londýn - Ložisko břidlicové ropy může znamenat důležitý obrat z hlediska využívání ropy v Severním moři. Tamní zásoby totiž rychle dochází. Podle geologů by nalezený zdroj mohl stačit na pokrytí 15 let britské spotřeby. Proto se plánuje usnadnit těžařům přístup k pevninským zdrojům ropy a plynu - zatím je přístup komplikován regulací a byrokracií.

Británii se objevením ložiska do jisté míry ulevilo, neboť zásoby ropy i plynu v Severním moři dochází. Nyní se zde těží kolem 800 000 barelů ropy denně a produkce zde výrazně klesla z maxima 2,8 milionu barelů denně z konce 90. let.

Zpráva britské geologické služby

V pánvi Weald, která je jednou z nejbohatších oblastí Británie táhnoucí se v širokém východozápadním pásu jižně od Londýna, byla objevena ložiska čítající 2,2 až 8,6 miliardy barelů ropy. Teoreticky by tak pánev mohla uspokojovat celou britskou spotřebu kolem 1,60 milionu barelů denně až 15 let.

Británie se tak inspiruje Spojenými státy, které v posledních letech zažily „břidlicovou revoluci“. USA nyní těžbu ropy prudce zvyšují a jsou na cestě stát se v dohledné době znovu jejím největším producentem na světě.

Rozvoji nového způsobu těžby brání přísná regulace a houští byrokratických překážek. Navíc proti ní brojí i zelení aktivisté, kterým vadí zásah do přírody. Využití nových pevninských zdrojů navíc brání i nutnost domluvit se na využití se všemi majiteli půdy.

Vláda navrhuje

Umožnit těžařům vrtat do hloubek přes 300 metrů bez povolení vlastníků půdy. Frakování a hluboké horizontální vrtání bez jejich povolení bude možné od hloubky 1,5 kilometru. Návrh nyní půjde do tříměsíční veřejné debaty.

Ve snaze zmírnit odpor místních vláda uvedla, že těžařské firmy zajímající se o břidlicová ložiska navrhly vyplatit obcím 20 000 liber (677 000 Kč) za každý vrt na jejich území, který se bude pod zemí horizontálně prostírat v délce přes 200 metrů. „Británie potřebuje více domácích zdrojů energie. Rozvoj břidlic zajistí pracovní místa a podnikatelské příležitosti,“ řekl dnes náměstek ministerstva energetiky Michael Fallon.