Zemanův nadační fond nakoupil dluhopisy za milion

Praha - Prezidentův nadační fond nakoupil státní dluhopisy za milion korun. Na jeho účtu tak zůstávají přes tři miliony. Miloš Zeman založil fond na splácení státního dluhu loni v červnu. Měsíčně na něj posílá třetinu svého platu.

Nadační fond Miloše Zemana nakoupil v minulém týdnu státní dluhopisy za milion korun, ČT to potvrdila Dominika Rybínová z Kanceláře prezidenta republiky. Momentálně je na prezidentově účtu částka 3 382 012 Kč, ještě minulý týden to bylo 4 370 361 Kč

Fond má nákup dluhopisů, dalo by se říct, ve svém programu. „Zaměříme se pouze a výlučně na shromažďovaní peněžitých darů od dárců a použití těchto peněz pouze k deklarovanému účelu umořování státního dluhu. Přímý nákup státních dluhopisů a jejich de facto i de jure likvidace. Fond nakoupené státní dluhopisy daruje ČR, resp. jejich emitentovi, tedy MF ČR,“ uvádí se na webových stránkách fondu. 

Prezident oznámil založení protidluhového fondu 19. června 2013. Zeman na počátku svého funkčního období deklaroval, že do fondu bude odevzdávat třetinu ze svého platu, který činí 186 tisíc korun měsíčně. 

Do fondu mu ale mimo jiné přispěli např. Andrej Babiš, hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola. Zatím největší jednorázový dar zaslala Monika Stanieczková. Ta při velikonoční aukci kraslic, kterou nadační fond uspořádal v dubnu, vydražila jednu z kraslic věnovanou prezidentem za 755 tisíc korun. Stav konta včetně jmen dárců zveřejňuje nadační fond pravidelně na svých webových stránkách.