Irák má druhé největší naleziště ropy na světě

Bagdád - Irák má druhé největší naleziště ropy na světě. Zásoby v zemi se vyšplhaly o 24,4 procenta na 143,1 miliardy barelů a Irák tak odsunul Írán na třetí příčku. Irácké ministerstvo ropného průmyslu chce do roku 2012 zvýšit objem těžby až na 4 miliony barelů denně. Světovou jedničkou zůstává Saúdská Arábie. Tu by ale Irák chtěl, díky modernizaci těžebních zařízení, dohnat v těžební kapacitě, která by mohla stoupnout z dosavadních 2,5 na 12 milionů barelů denně.

Podle ministra ropného průmyslu Husajna Šahristáního přispěla ke zvýšení zásob spolupráce se zahraničními ropnými společnostmi v těžbě, které nyní pracují v zemi na rozvoji 12 ropných polí. Irák díky těžbě ropy získává miliardy dolarů, které potřebuje na obnovu země po válce, letech sankcí a ekonomickém poklesu.

K růstu přispělo dle ministra zejména odhalení zásob ropy na nových polích, včetně polí Západní Kurna a Zubajr. Prokázané rezervy pole Západní Kurna nyní činí 43,302 miliardy barelů, což z něj dělá podle rezerv druhé největší ropné pole na světě. Celkové číslo zahrnuje 66 ropných polí a podle Šahristáního se mohou zásoby dále zvýšit, protože se zkoumají další oblasti. Nový údaj zahrnuje veškeré zásoby ropy, které je možné vytěžit v rámci současných dostupných technik.

Vladimír Štěpán, poradenská společnost ENA

„Ve státech jako Irák, kde byl v posledních letech zanedbán průzkum ropy, se podobný vývoj čekal.“

Kvůli mezinárodním sankcím byl irácký ropný průmysl dlouhou dobu zanedbáván. Aktivita v průzkumu nových ložisek byla velmi nízká, údaje o zásobách vycházely ještě ze starých technologií a nebyly revidovány několik let. Zahraničním ropným společnostem se však v poslední době podařilo získat dohody na rozvoj těžby ropy a pracují na zvýšení těžebních kapacit v zemi. Těžební kapacity by tak měly stoupnout až na 12 milionů barelů denně, což je zhruba současná úroveň Saúdské Arábie, z dosavadních 2,5 milionu barelů denně.