Londýňané dnes jeli do práce na kole, metro ochromila stávka

Londýn – Londýňanům se dnes cestovalo do práce obtížněji než jindy. Zaměstnanci metra totiž zopakovali protest ze začátku září, a snažili se tak domoci odvolání plánovaného propouštění, které podle nich může dokonce ohrozit bezpečnost provozu metra. Stávka trvala 24 hodin. Starosta Londýna sice posílil hromadnou dopravu stovkou autobusů a rozšířil i říční přepravu na Temži, i tak ale lidé vyráželi do práce raději pěšky nebo na kole.

Denně převeze londýnské metro 3,5 milionu lidí. Dnes ale jezdilo jen omezeně. Stávka postihla všech jedenáct linek. Úplně se zastavily dvě linky, na všech ostatních se uzavřely části trasy nebo alespoň některé stanice. Dopravní podnik Transport for London tvrdí, že uzavřena byla čtvrtina stanic metra a jezdilo 40 procent vlaků.

Rozsáhlé problémy postihly také nadzemní dráhu, kterou ovšem sužují poruchy na vlakových soupravách a signalizaci. Na stanicích autobusů a stanovištích taxi se tvořily dlouhé fronty.

Londýnské metro ochromila stávka (zdroj: ČT24)

Přesto jsou odboráři zklamaní. Stávka totiž nemá takový dopad, jak předpokládali. Někteří pracovníci totiž do zaměstnání dorazili. Citelné dopady tak nakonec mělo jen přerušení spojení z centra na mezinárodní letiště Heathrow. „Odbory znovu selhaly ve snaze přimět Londýn k tomu, aby se zastavil,“ prohlásil na adresu nespokojených zaměstnanců jeden ze šéfů londýnského metra Howard Collins.

Zaměstnanci metra se bojí propouštění

Zaměstnanci metra se stávkami brání proti záměru dopravního podniku zrušit 800 pracovních míst na pokladnách v jednotlivých stanicích metra. Vedení společnosti ale tvrdí, že chce zaměstnance jen efektivněji rozmístit a nikomu nehrozí nedobrovolný vyhazov. Starosta Londýna Boris Johnson odmítl schůzku s odboráři na poslední chvíli. Pokud se ale obě strany nedohodnou, chtějí odbory zastupující 10 tisíc zaměstnanců stávkovat ještě na začátku a na konci listopadu.

Na dohodu to ale nevypadá. Starosta se problémy snaží vyřešit zpřísněním zákonů, které stávkování upravují. Chce, aby se hlasování o těch dalších stávkách v Británii musela účastnit nejméně polovina registrovaných odborářů. Zatím totiž rozhoduje o legitimitě stávky prostá polovina hlasujících. To ale bude časově náročné. Londýn se tak dalším stávkám nejspíš nevyhne.