Kdy vybrat peníze na dovolenou?

Praha – Cestování patří k životnímu stylu českých domácností. Jen loni Češi podnikli přes 4 miliony delších zahraničních cest a podobné to nejspíš bude i letos. Před odjezdem do ciziny si přitom řada z nás pokládá otázku, kdy je ten správný čas na výměnu peněz, aby byla co možná nejvýhodnější. Letos se přitom musíme vypořádat s nepříjemným faktem: Koruna je kvůli intervenci České národní banky výrazně slabší než loni, dovolená bude dražší.

Pokud potřebuje na letošní dovolenou eura, není důvod s výměnou vyčkávat a spekulovat do poslední chvíle. Výrazně lepšího kurzu, díky kterému bychom na výměně vydělali, se zřejmě jen tak nedočkáme. „Vzhledem k intervencím proti koruně, které v závěru loňského roku spustila Česká národní banka, je podle našich analytiků prostor pro spekulace minimální, koruna se bez větších výkyvů drží na hladině 27,50 za euro,“ uvedla mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Pro letošní léto je dle jejích informací reálné posílení koruny ne víc než o 10 haléřů, tj. na 27,40. Při výměně pětiset eur tak bude možné ušetřit maximálně padesátikorunu.

Podobně vidí vývoj koruny vzhledem k euru v nadcházejících týdnech i hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. S výraznějším posílením koruny, které by cesty do zahraničí českým turistům opět zlevnilo, počítá až příští rok. „Opuštění intervenčního režimu očekáváme ve druhém kvartále 2015,“ uvedl.

Dolary zdražují

Podobně jako v případě eura čekají ekonomové stagnaci i u švýcarského franku. Tam nyní banky hlásí kurzy kolem 22,5 CZK/CHF. Jiná je ale situace v případě, že na dovolenou potřebujete dolary nebo třeba polský zlotý. „V případě obou měn již zřejmě nejvhodnější doba pro nákup pominula, neboť obě měny proti koruně v posledních dnech a týdnech celkem výrazně posílily,“ upozornil analytik ČSOB Jan Čermák. Zatímco ještě začátkem května stál jeden dolar 19,67 koruny, dnes už se za něj platí víc než dvacet.

Kurzy se navíc mohou lišit směnárnu od směnárny, banku od banky, a tak pokud chcete dosáhnout na co nejvýhodnější kurz, může být hledání nejvýhodnější nabídky poměrně časově náročné.

S kartou u obchodníka levněji

Jde to ale i jinak. Výhodnější než měnit peníze předem totiž obvykle bývá platit na dovolené platební kartou. Důvod? Banky platby kartou přímo u obchodníka obvykle přeúčtovávají tzv. středovým nebo valutovým kurzem. Ty přitom bývají pro klienta příznivější než kurz, za který banky a směnárny prodávají cizí měny na svých přepážkách. V případě eura může rozdíl činit i 50 haléřů. Při platbě 500 eur tak můžeme ušetřit skoro tři sta korun. Navíc za platba kartou u obchodníka si české banky obvykle neúčtují žádné poplatky.

Poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí
Zdroj: ČT24

Cestování s platební kartou je navíc bezpečnější. Pokud vás okradou, stačí kartu rychle zablokovat a o peníze nepřijdete. Práci zlodějům snesnadníte také nastavením dodatečné autorizace plateb, například prostřednictvím sms.

Obávat se nemusíte ani toho, že by při platbě kartou obchodník, ať již záměrně, nebo omylem, strhl peníze z vašeho účtu dvakrát a vás by pak na bankovním výpisu čekalo nepříjemné překvapení. V takových případech dokáží banky duplicitní platbu stáhnout zpět prostřednictvím tzv. chargebacku. Své zkušenosti s ním má i paní Pavla z Olomouce. „Strhly se mi dvakrát peníze za nákup ve Španělsku. Po návratu jsem na to upozornila svou banku a oni mi asi do týdne vrátili peníze na účet. Bylo to rychlé a šlo to automaticky,“ řekla portálu ČT24.

S jakou kartu na cestu?

Na zahraniční dovolenou je lepší vzít embosovanou platební kartu, tedy takou, na níž jsou údaje o majiteli i kartě plasticky vylisované. S takovou kartou pak zaplatíte i v obchodech, které nemají elektronické platební terminály, tedy obvykle i v hospodářsky méně rozvinutých zemích. „Obecně můžeme říci, že šance zaplatit a vybrat z bankomatu embosovanými kartami Visa nebo MasterCard je podobná. Zejména v Evropě, Středomoří či Severní Americe většinou klienti uplatní kteroukoli z nich. Pozor by si měli dát jen v případě karty Maestro, kterou akceptují pouze evropští obchodníci,“ upozornila Klára Pačesová z České spořitelny.

Podle statistik tuzemských bank platí Češi kartami nejčastěji na Slovensku, v Rakousku, Německu, Chorvatsku, Polsku a ve Velké Británii. Nejvyšší sumy ale obvykle utrácí v Asii. Například UniCredit Bank eviduje nejvyšší platbu kartou za nákup šperků v Abú Dhabí.

Na problémy s platebními kartami pak mohou cestovatelé narazit v některých exotických zemích. Třeba v Indii připadá na 100 obyvatel jen 27 debetních a 2 kreditní karty. A tomu odpovídá i nízká dostupnost bankomatů a platebních terminálů. V úvahu je potřeba vzít také to, že Indové jsou chudí, a tak z tamních bankomatů obvykle nelze vybrat víc než 10 tisíc rupií (zhruba 4 tisíce korun).

S komplikacemi se ale mohou cestovatelé setkat také například v Turecku – páté nejoblíbenější destinaci v očích českých turistů. Bankomaty a platební terminály jsou tam sice mnohem rozšířenější než v Indii, ale častější jsou také podvody s platebními kartami. České banky používání karet v Turecku často omezují. Před odjezdem za východní hranice EU by proto turisté měli kontaktovat svou banku a poradit se, jak správně postupovat. Pamatovat je třeba také na to, že některé bankomaty v Turecku nevydávají peníze v neděli, protože jsou jejich mateřské banky zavřené.

Výběr hotovosti se prodraží

Zatímco platby kartou u obchodníka bývají i v zahraničí zdarma, jinak je tomu u výběru hotovosti z bankomatu. Za ten si totiž většina tuzemských bank účtuje poplatky. S těmi nejvyššími musí počítat klienti UniCredit Bank, Poštovní spořitelny, ČSOB a u kreditních karet na ně mohou narazit také zákazníci Raiffeisenbank. Kromě fixního poplatku si totiž banka přirazí ještě určité procento z vybrané částky. Naopak bez starostí mohou z bankomatu v cizině vybírat klienti mBank – u té je totiž výběr hotovosti nad 2 500 korun zdarma. Podobné platby souvisí i s výběrem peněz na přepážce zahraniční banky.

Pokud tedy chcete být na dovolené maximálně úsporní, vyměňte si pár drobných ještě před odjezdem. Cukráři totiž budete tři eura za zmrzlinu vnucovat kartou asi stěží. Užitečným pomocníkem ale může být „kousek plastu“ při vyšších platbách u obchodníků, v restauracích nebo hotelích.

Poplatky za výběr hotovosti na přepážce v zahraničí
Zdroj: ČT24