Firmy využívají ÚOHS jako nástroj konkurenčního boje

Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je zavalen velkým množstvím stížností týkajících se veřejných zakázek. Jen za prvních pět měsíců letošního roku zahájil 400 nových řízení, což představuje asi třetinový nárůst oproti loňsku. V Otázkách Václava Moravce na to upozornil předseda úřadu Petr Rafaj.

Tuzemští podnikatelé si zvykli nebrat rozhodnutí úřadů jako definitivní a čím dál častěji vedou papírové bitvy o veřejné zakázky prostřednictvím státních úřadů. Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje bude letošek co do počtu stížností opět rekordní.

Množství podnětů k ÚOHS roste trvale posledních šest let. V roce 2008 bylo zahájeno 245 prvostupňových řízení, loni už jich bylo 668. Vývoj kopíruje ekonomickou krizi – stížností přibývalo s tím, jak kvůli hospodářskému poklesu ubývalo zakázek v soukromém i veřejném sektoru. Firmy se rozhodly využít v konkurenčním boji všechny dostupné prostředky, včetně úředních kliček.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podniky si často stěžují, že antimonopolní úřad rozhoduje pomalu. Rafaj práci svých lidí brání tím, že průběh řízení mnohdy účelově komplikují samy firmy podáváním dodatečných vyjádření. Lhůta pro vydání rozhodnutí se v takovém případě pozastaví, dokud úřad nové materiály nezpracuje. „Jenom chtějí zdržovat a bránit tomu, aby byla zakázka zadána,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu. Podle něj by mohla pomoci změna zákona, která by účastníkům řízení nařídila podávat veškerá vyjádření najednou.

Rafaj rovněž navrhl, aby pokuty za špatně zpracovanou veřejnou zakázku neplatil zadavatel, ale společnost, která tendr připravuje. Připomínku chce předseda ÚOHS nechat zapracovat do nového zákona o veřejných zakázkách. „Já bych chtěl, aby pokuty chodily za těmi, kdo tu zakázku zpracovávají právně a administrativně,“ nastínil Rafaj.