Maxová z ANO: Druhý pilíř zakonzervovat nebo převést

Praha – Zakonzervování nebo překlopení do třetího pilíře – i takový osud se plánuje pro druhý pilíř důchodové reformy. Konkrétně tuto úpravu navrhuje poslankyně hnutí ANO a členka důchodové komise Radka Maxová, která tuto ideu řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš, který byl společně s Maxovou hostem Událostí, komentářů, tvrdí, že zrušit druhý pilíř by byla chyba, spíše doporučuje jeho posílení.

Lidé, kteří využili druhý pilíř důchodové reformy, by mohli ve spoření pokračovat. Noví by do něj ale už vstoupit nemohli. Alespoň podle návrhu poslankyně Maxové. Podle ní by to mohlo řešit možné problémy s případnými žalobami a administrativou, až se druhý pilíř penzijního systému podle plánu vlády zruší. 

Radka Maxová, poslankyně hnutí ANO

„Pohybujeme se mezi dvěma variantami. Jednou variantou je, jak říkáme, zakonzervování - to znamená, lidé, kteří vstoupili do druhého pilíře, tak by tam v podstatě zůstali a noví by se nemohli hlásit. A druhou variantou je možné překlopení do třetího pilíře.“

Maxová v Událostech, komentářích zdůraznila, že jeden pilíř českému důchodovému systému nestačí: „Demografická křivka ukazuje, že první pilíř to (budoucí důchody) nemůže sám financovat.“ Příliš se jí nezamluvá ani varianta dobrovolnosti třetího pilíře.„Všichni mluvíme o penzijním zajištění na stáří, ale prioritně víme, že ty prostředky se čerpají i na jiné možnosti, než je stáří,“ dodává. 

Maxová a Mikloš v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Slovenská zkušenost

S druhým pilířem mají své zkušenosti i na Slovensku. „My jsme zavedli silný druhý pilíř – příspěvky ze mzdy byly devět procent. Vláda Roberta Fica to však snížila na méně než polovinu, konkrétně 4 procenta… Deformuje ho taky to, že se zrušila povinná účast ve druhém pilíři,“ vyjmenovává Mikloš, který přijel do Prahy na akci Aspen Institute. 

Česku doporučuje, aby spíše než rušení druhý pilíř posílilo a zavedlo automatickou účast s případným odhlášením se ze systému. „Problémem druhého pilíře ale je, že čím je silnější, tím víc peněz chybí v prvním. To byl také důvod, proč maďarská vláda druhý pilíř zrušila a zestátnila. Podobně postupoval i polský kabinet,“ vysvětluje exministr. Sám je však zastáncem silného druhého pilíře.

Jaké máme v Česku pilíře

I. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Důchody vyplácené státem
  • Průběžný systém - systém „pay as you go“
  • Solidarita pracujících s důchodci

II. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Doplňkový systém
  • Zhodnocování na finančních trzích
  • Vyplácení z osobního účtu - odvádíme pouze 25 procent z hrubé mzdy a dalších pět procent posíláme do námi vybraného fondu

III. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Dobrovolný
  • Příspěvky z vlastního majetku
  • Klasické penzijní připojištění
  • Státní příspěvek