Banka z dob RVHP pošle státnímu rozpočtu desítky milionů

Praha - Do českého rozpočtu v krátké době přiteče finanční injekce v podobě 73 milionů korun. Stane se tak kvůli rozdělení dividendy Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS), jejímž členem je i české ministerstvo financí. „MBHS se podařilo za několik posledních let nashromáždit prostředky z nerozděleného zisku, které však nebyly nijak využívány. Česká strana tak přišla s návrhem na vyplacení dividend,“ podotkl Martin Pros, náměstek ministra financí odpovědný za mezinárodní vztahy.

Česko navrhlo využití části nerozděleného zisku z minulých let při zasedání bankovní rady MBHS 6. června v Moskvě. „I přes pochyby některých jiných akcionářů, zda odčerpání prostředků z banky nebude mít vliv na její činnost, se podařilo vyplacení podílů ze zisku prosadit. Do českého rozpočtu tak v krátké době přibude přibližně 73 milionů korun,“ potvrdil Pros, který je zároveň členem bankovní rady MBHS.

Jak naložit s institucí, která představuje dědictví po rozpadu Rady vzájemné hospodářské pomoci, si zatím členské státy nejsou jisté. Možností je i její úplná likvidace – předcházet by jí však musela podrobná analýza stavu banky. Samotné rozhodnutí o likvidaci navíc podléhá naplnění vnitrostátních schvalovacích procedur v každém členském státě.

MBHS byla založena vládami členských států RVHP v roce 1963. Současnými vlastníky banky je devět států – Ruská federace, Česká republika, Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko, Kuba, Mongolsko a Vietnam.

Hlavním důvodem pro vznik této banky bylo zajištění mnohostranného zúčtování vzájemných dodávek zboží a služeb pro členské státy. Avšak vzhledem k tomu, že od roku 1991 přešly státy RVHP na tržní formy obchodování, bylo mnohostranné zúčtování fakticky ukončeno a MBHS tím ztratila hlavní náplň své činnosti.

Více informací o bance najdete ZDE.

„Banka v současnosti sídlí v Moskvě a není nijak velká. Česká republika je tam poměrně velkým akcionářem spolu s Ruskem. V současnosti toho banka už příliš nefinancuje,“ říká Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank.

Ekonom Gapko: Česko je v MBHS velkým akcionářem (zdroj: ČT24)