Mimořádný vklad na účet bude zajištěn proti krachu instituce

Praha - Prodáte nemovitost a na účet se vám připíše částka převyšující 100 000 eur (2,74 milionu korun). Podle nové směrnice EU bude tento objem peněz zajištěn pro případ, že by instituce v období uložení peněz zkrachovala. Dočasný zůstatek tak bude podle Fondu pojištění vkladů chráněn minimálně tři a nejdéle 12 měsíců od připsání na účet.

Cílem směrnice je upravit situace, kdy se majiteli připíše neobvykle vysoká částka na účet. Dochází k tomu běžně v případě prodeje nemovitosti či v rámci dědického řízení. Finanční instituce však může v tomto období zkrachovat a majitel by tím pádem o svůj vklad mohl přijít – proto má přijít změna.

Mimořádné vklady musí být nově chráněny pojištěním vkladů minimálně tři a nejdéle 12 měsíců od připsání na účet. Pro banky, družstevní záložny a stavební spořitelny bude jednou z největších změn zavedení rizikově vážených příspěvků. Poplatky budou nově zohledňovat míru rizika, kterou pro Fond pojištění vkladů (FPV) instituce představuje. Čím vyšší kategorie rizika u instituce, tím vyšší bude příspěvek do fondu.

V rámci směrnice budou ze systému pojištění vkladů zcela vyloučeny veřejné orgány. Směrnice však umožňuje využít výjimku, která pojištění vkladů zaručí obcím s ročním rozpočtem do 500 000 eur (13,7 milionu korun). „V případě, že by tato výjimka byla využita, zůstaly by pojištěny vklady obcí, které mají zhruba do tisícovky obyvatel,“ podotkla výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

Poslanci Evropského parlamentu schválili směrnici o systémech pojištění vkladů po několika letech jednání.