Babiš plánuje změny v dozorčí radě Českého aeroholdingu

Praha – Ministr financí Andrej Babiš plánuje obměnit dozorčí radu Českého aeroholdingu, hlavním důvodem má být kompetentnost jednotlivých členů. Rošády v aeroholdingu kvůli nejsou ničím novým, v roce 2013 změny prováděl například exministr financí Jan Fischer, stejně jako Babiš kvůli odbornosti. Firma zastřešuje mimo jiných Letiště Praha či dlouhodobě ztrátové České aerolinie. Předsedou dozorčí rady aeroholdingu je v současné době ekonom Michal Mejstřík.

„V rámci koalice jsme se domluvili, že budeme obsazovat dozorčí radu odborníky, kteří mají zkušenosti s řízením velkých firem. Máme na to personální výbor, který analyzuje kandidáty,“ podotkl Babiš.

Rošáda v aeroholdingu by nebyla ničím novým - odborníky chtěli i za Fischera

Změny na postech v Českém aeroholdingu v poslední době nejsou nijak výjimečné. Stačí si připomenout listopad 2013, kdy představenstvo opustil bývalý rebelující poslanec ODS Ivan Fuksa, jeho tehdejší kolega Alexandr Vondra a Jiří Blažek (TOP 09). Za odvoláním stálo ministerstvo financí, které tak učinilo kvůli plánovanému zeštíhlení počtu členů představenstva. (Čtěte víc)

Podle tehdejšího ministra financí v demisi Jana Fischera by měli stanout v dozorčích radách kompetentní lidé, stejně tak dnes formuloval prohlášení i současný ministr financí Andrej Babiš. Alexandr Vondra ani Marek Šnajdr podle názoru Fischera nebyli odborníci a měli své dozorčí rady opustit.

Vondra se do aeroholdingu dostal jako součást koaliční dohody mezi ODS a TOP 09. Šnajdrovi bylo místo nabídnuto podle některých jako trafika – nejvyšší soud nicméně rozhodl, že jakékoli stíhání je nepřípustné. Naopak člověk, který do aeroholdingu podle serveru E15 tehdy velice potichu přibyl, byl Gustav Slamečka. Za zmínku jistě stojí, že Slamečka působil jako ministr dopravy právě ve vládě Jana Fischera (od 2009 do 2010).

Složení dozorčí rady:

  • Předseda: Michal Mejtřík
  • 1. místopředseda: Radoslav Bulíř
  • Členové: Gustav Slamečka, Tomáš Firla, Tomáš Hudeček, Jan Klak, Jan Douša, Milan Suchý a Vladimír Charouz

Český aeroholding vznikl v roce 2011. Do skupiny patří Letiště Praha, provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, letecká společnost České aerolinie, Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících a CSA Services provozující kontaktní centrum.