Fed znovu zaškrtil nákupy dluhopisů

Washington/New York – Americká centrální banka (Fed) hodlá i nadále omezovat svou podpůrnou měnovou politiku. Měnový výbor Fedu nakonec přikročil k tomu rozhodl, že své měsíční nákupy dluhopisů sníží o dalších deset miliard dolarů na 35 miliard dolarů (708 miliard korun). Fed se právě nákupy dluhopisů snaží stimulovat růst ekonomiky.

Fed si pořizuje dluhopisy, aby srazil dlouhodobé úrokové sazby, podpořil investice a tvorbu pracovních míst. A objem nákupů dluhopisů dnes snížil popáté. Přitom kdyby v jejich omezování pokračoval dosavadním tempem, svůj program může zrušit už na konci letošního roku. Navíc nejde o žádné překvapivé rozhodnutí. Dnešní krok Fedu se všeobecně očekával, protože situace na americkém trhu práce se stabilně zlepšuje.

Ovšem současně centrální banka zhoršila prognózu letošního růstu americké ekonomiky. Hrubý domácí produkt největšího světového hospodářství podle nového odhadu letos vzroste o 2,1 až 2,3 procenta. Ještě v březnovém výhledu počítal Fed s růstem 2,8 až 3,0 procenta. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka za poklesem stojí především nebývale tuhá zima.

Úrokové sazby pak zůstaly beze změny. Na trzích se přitom spekuluje o tom, že jejich růst přijde v průběhu nebo polovině příštího roku, dodává Vlk. Banka předpokládá, že ekonomická aktivita bude růst „mírným tempem“ a podmínky na pracovním trhu se budou nadále postupně zlepšovat. 

Pro roky 2015 a 2016 se s výhledem nijak nehýbalo. „Ekonomická aktivita v aktuálním čtvrtletí oživuje a bude následně růst mírným tempem,“ prohlásila na své druhé tiskové konferenci od letošního nástupu do úřadu šéfka banky Janet Yellenová. Investoři přitom čekali, zda Yellenová naznačí něco víc k tomu, kdy Fed začne zvyšovat krátkodobé úrokové sazby.

Více informací o programu nákupu dluhopisů najdete ZDE.

Ekonomika ČT24: Měnová politika Fedu (zdroj: ČT24)