U masa na farmářských trzích raději hlídejte teplotu

Praha - Každý sedmý zkontrolovaný prodejce na farmářských trzích porušil předpisy, vyplynulo z výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce. A nejde jen o drobné chyby, někteří stánkaři jídlo dost nechladí nebo nedodržují hygienická pravidla. Kontrol má proto přibývat.

Státní veterinární správa loni mapovala nedostatky trhů v posledních dvou týdnech napříč Českou republikou. U naprosté většiny kontrol byla problémem vysoká teplota u nabízeného masa a uzenin. Nejvíce problémů bylo u trhovců, vyskytly se ale i u velkoobchodů. 

Jak skladovat maso?

Lidé by si měli dávat pozor především u stánkařů, obzvlášť pokud prodávají masné výrobky ve vysokých letních teplotách. Běžné uzeniny by měly být skladovány v teplotách do pěti stupňů Celsia, trvanlivé do 20 stupňů. „Prodejce by měl mít zájem na tom, aby teplotu průběžně monitoroval,“ říká ředitel pražské Městské veterinární správy Antonín Kozák. 

V jakých teplotách skladovat maso?
Zdroj: ČT24

Uzeniny pak v lednici vydrží asi týden. Syrové maso by ale měli lidé spotřebovat do tří dnů. Pokud se však předepsaná teplota nedodržuje, může maso způsobit i zdravotní potíže. Právě přitom bylo vloni jedním z nejčastěji pokutovaných prohřešků. 

Nakupující by si ale kromě nedostatečného chlazení měli všímat i dalších věcí. „Jak jsou (zboží) chráněny proti vlivům slunce, prachu, a na hygienu prodeje,“ dodává Kozák. A třeba i na to, jestli má prodejce rukavice a světlý pracovní oděv a jestli je pult čistý. A stejné by to mělo být třeba i u mléčných a cukrářských výrobků nebo čerstvých šťáv. 

Z téměř 1 600 zkontrolovaných stánků našli vloni inspektoři pochybení ve víc než dvou stovkách z nich. „Farmářské tržiště patří k těm méně problematickým. Prodejci většinou odstraní prohřešek na místě a inspekce ho nezjišťuje opakovaně,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. 

Pokuty se proto vloni pohybovaly většinou v řádu maximálně desítek tisíc korun. Při vážných chybách by ale teoreticky mohly pokuty jít, stejně jako v kamenných obchodech, až do milionů. 

Události: Kontroly farmářských trhů (zdroj: ČT24)