Litva se pilně připravuje na euro, i s Vytisem na koni

Vilnius - Litva rozjela přípravy na vstup do eurozóny. Kromě reforem a stlačování schodku už začala razit vlastní euromince. Platit s nimi ale ještě nebude. Několik stovek kusů vyrazila jen na zkoušku. Novou měnu chtějí začít Litevci používat už příští rok, k jejímu přijetí jí chybí ale ještě jeden krok.

Na minci je Vytis na vzpouzejícím se koni, tedy litevský státní znak. Obrázek, který v Evropě zná jen něco málo přes tři miliony obyvatel, které Litva má. Země ale doufá, že už příští rok to bude jinak. „Příběh Vytise na našich penězích začal už ve 14. století na litevském dináru. Je vážně povznášející, že právě náš znak se bude šířit Evropou a po světě jako euro,“ říká guvernér litevské národní banky Vitas Vasiliauskas. 

Litva je teď evropským tygrem států Unie. Ve chvílích, kdy byla česká ekonomika v záporných číslech, její rostla skoro sedmi procenty. V roce 2010 byl v zemi nezaměstnaný téměř každý pátý, dnes jeden z deseti. Země se ale zvedá z hlubokého propadu a čísla trochu klamou. 

Jan Bureš, hlavní analytik ERA

„Když to srovnáme s předkrizovými úrovněmi, tak to zase tak růžově nevypadá. Litva proti předkrizovým letům nedosahuje nějak excelentních výkonů.“

Litva se připravuje na euro (zdroj: ČT24)

Eurem k lepším výkonům

A právě euro by jí k lepším číslům mohlo podle tamní vlády dopomoci. Země se stane dostupnější pro zahraniční investory a k tomu bude chráněna před dalším velkým ekonomickým propadem. Kromě jiných bankovek v peněžence změnu Litevci vlastně nepoznají. „Už v tuhle chvíli nemá Litva svou vlastní nezávislou měnovou politiku - tím, že už dlouho drží fixní kurz vůči euru,“ dodává Bureš.

Litva bude devatenáctou z celkem 28 zemí Evropské unie, která přijme euro - měnu spojovanou v posledních letech také s ekonomickými potížemi EU. Litva je zatím poslední ze zemí Pobaltí, která společnou měnou neplatí. Estonsko ho přijalo v roce 2011, Lotyšsko pak letos. Litva ale vyhráno ještě nemá. Rozhodnutí Evropské komise musí potvrdit členské státy v polovině července. Jít by mělo ale spíš o formalitu. 

Ministři financí eurozóny pak ve čtvrtek v Lucembursku podpořili rozšíření eurozóny o Litvu od počátku příštího roku. Evropská komise a Evropská centrální banka už na počátku měsíce oznámily, že pobaltská země plní podmínky pro přijetí eura. „Souhlasili jsme s těmito institucemi, že Litva potřebná kritéria plní,“ prohlásil předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. Je to podle něj zasloužené ocenění země, která prý „působivě“ zvládla konvergenční proces i finanční krizi.

Litevský ministr financí Rimantas Sadzius následně kolegy ujistil, že Vilnius bude pokračovat v rozumné hospodářské politice, aby Litva neměla v eurozóně problémy.

Vydáno pod