Rodiče většinou nezapomenou děti za vysvědčení odměnit

Praha - Obchodníky čeká první vrchol sezony. Na 63 procent českých rodičů se totiž chystá nakoupit dětem dárky za vysvědčení. Vedou hračky, oblečení ale i elektronika. Za poslední školní den utratí každý z nich v průměru pět set korun.

Ačkoliv ne všem školákům bude po vysvědčení do smíchu - obchodníci se radují už teď. „Já bych chtěla takovou hračku, která vyrábí ledovou tříšť a zmrzlinu!“ přeje si Julie Křížková. I ředitel sítě hračkářství Sparkys Richard Vlček potvrzuje, že jejich firma zažije vrchol prodejů. 

Například v supermarketech pak rozšiřují nabídku řezaných květin. „Máme tady speciální kytice pro paní učitelky, a taky jsme vystavili bonboniéry,“ dodává Jitka Plchová z Teska. Nejvíc na odbyt teď jdou takzvané venkovní hračky, které je možné používat i ve vodě. U některých hraček dokonce i učitelé ocení, že je rodiče svým dětem pořizují až teď na prázdninové hry, a ne v průběhu školního roku do třídy. 

Skromnější slovenští rodiče

Peníze dává za dobré známky v Česku každý čtrnáctý rodič, v Polsku dostane finanční odměnu dvakrát tolik dětí, naopak na Slovensku dávají peníze za školní výsledky jen tři procenta rodičů. Prarodiče jsou navíc ke školákům obecně štědřejší. 

Události: Dárky za vysvědčení (zdroj: ČT24)

Odměnu za vysvědčení podle letošních průzkumů pořídí svým dětem dvě třetiny dospělých. To na Slovensku jsou rodiče přísnější - téměř polovina z nich dětem za vysvědčení nedá letos vůbec nic.