Ahold může převzít Interspar, když některé své obchody prodá

Brno - Nizozemská společnost Ahold, která provozuje obchody Albert, může převzít prodejny Interspar. Povolil to antimonopolní úřad. Ovšem pouze za podmínky, že firma prodá obchody ve čtyřech regionech, a to kvůli zachování konkurenčního prostředí. Ahold provozuje v Česku bezmála 230 supermarketů a taky 56 hypermarketů Albert. Nákupem Intersparu jich získá dalších 50.

Úřad posuzoval dopad převzetí Intersparu na hospodářskou soutěž na území republiky a jednotlivých okresů a měst, kde se činnost Aholdu a Sparu překrývá. „V první fázi ÚOHS dospěl k závěru, že předmětné spojení vzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ve čtyřech městech, kde se činnost soutěžitelů překrývá a jejich společný tržní podíl výrazně přesahuje 40 procent,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. 

Ahold však předložil záměr odprodat prodejny v dotčených městech. Tento závazek ÚOHS vyhodnotil jako dostatečný. „O která města jde, zveřejní Antimonopolní úřad poté, co bude rozhodnutí pravomocné,“ řekla mluvčí Aholdu Judita Urbánková. 

Prodejny Interspar byly v Česku ztrátové. Cena za jejich odkoupení je 5,2 miliardy korun. Ahold již dříve prohlásil, že prvotní investice do získaných prodejen bude 1,35 miliardy korun, nyní v nich pracuje téměř 5 000 zaměstnanců. Tržby Aholdu v ČR dosáhly předloni téměř 41 miliard korun. 

Albert se díky této transakci stane jedničkou českého trhu. Rakouská firma, která prodejny Interspar provozovala, se chce nyní soustředit na udržení výhodné pozice v Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku.  

Ahold již v roce 2005 převzal prodejny Julius Meinl, z českého trhu odešly i další řetězce jako Carrefour a Delvita.