Chci vyměnit šéfa Aeroholdingu, avizoval ministr financí

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nekončí se změnami ve vedení státních firem. V Otázkách Václava Moravce oznámil, že v blízké době navrhne, aby z čela Českého Aeroholdingu odešel Miroslav Dvořák. Nahradit by ho měl konzultant Václav Řehoř, který se stal členem představenstva po páteční rozsáhlé obměně. Bývalý šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) Řehoře nazval Babišovým „vazalem“.

Babiš považuje Aeroholding za „skvělé aktivum“. Nový ředitel by prý měl firmu připravit na to, že se její akcie začnou obchodovat na burze. „Já tam vidím skvělý zdroj peněz pro stát. Proč bychom si nemohli jít na burzu pro peníze, které pak poslouží třeba na důchody?“ ptal se ministr financí. Zdůraznil ale, že svůj záměr musí ještě projednat v koalici. Navíc vyžaduje i změnu legislativy.

Šéf hnutí ANO také odmítl kritiku koaliční KDU-ČSL týkající se personální rošády v dozorčích radách státních firem. V pátek totiž resort financí prosadil zásadní obměnu dozorčí rady ČEZ (čtěte víc) a v podstatě kompletně vystřídal členy téhož orgánu v Českém Aeroholdingu, Čepru a Meru (více zde). Podle lidovců a některých opozičních politiků klíčové státní podniky ovládli lidé blízcí hnutí ANO (celá zpráva).

Babiš trvá na tom, že posty obsazuje odborníky, a svým vládním partnerům umožnil navrhnout vlastní kandidáty. „Lidovci nominovali jednoho člena do dozorčí rady Aeroholdingu, ČSSD si nominovala jednoho člena do Čepra. Jsou to všechno odborníci z branže, to nejsou političtí nominanti,“ je přesvědčen vicepremiér. Kritikům vzkázal, že všechno už řešil po telefonu s předsedou vlády. Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něj neměl žádné další požadavky.

Kalousek: Babiš si urve tolik, kolik mu koalice dovolí

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v polední debatě zpochybnil způsob, jakým ministr financí o obsazení řídicích a kontrolních orgánů státních podniků rozhoduje. „Poprvé po dvaceti letech nebyla opozice vyzvána k tomu, aby nominovala do těch klíčových společností alespoň jednoho svého odborníka. Vláda to neudělala, protože nechce, aby jí opozice viděla pod prsty, aby to bylo průhledné,“ myslí si exministr financí.

„Co je ale mnohem horší, je selhání koaličních partnerů Andreje Babiše, kteří připustili, že k tomu došlo. Panu Babišovi to nevyčítám, ten si prostě urve tolik, kolik mu druzí dovolí,“ poznamenal Kalousek. Adepta na šéfa Aeroholdingu Václava Řehoře označil za Babišova „vazala“. „Na ta nejdůležitější místa si vždycky vyberete ty, kteří vás slepě poslouchají. Je to váš styl, já vám to nevyčítám, ale pokládám to za nesmírně nebezpečné,“ nechal se slyšet místopředseda nejsilnější pravicové strany.

Český Aeroholding vznikl v březnu 2011, sdružuje firmy vlastněné státem podnikající v letectví a souvisejících pozemních službách, například Letiště Praha nebo České aerolinie. Hlavním důvodem spojení byly provozní a finanční úspory. Jediným akcionářem skupiny je stát reprezentovaný ministerstvem financí.