Bytová družstva mají poslední den na změnu stanov

Praha – Bytovým družstvům dnes skončila půlroční lhůta na změnu stanov. Změny v dokumentech, podle kterých družstva fungují, si vyžádal nový občanský zákoník. Mezi hlavní novinky patří třeba to, že si lidé budou moct dát družstevní podíl do zástavy nebo že do družstva může vstoupit i právnická osoba – třeba stát.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček dnes ve Studiu 6 ujistil, že konec termínu, do kdy mají mít družstva stanovy změněné, neznamená žádné drama. To, že bude nutné stanovy přepracovat, je známo už rok a půl, na změnu bylo tedy dost času. 

Ve svazu je podle Vaníčka registrováno celkem 700 velkých bytových družstev, a ta všechna již změny zavedla. Přiznal ale, že problém může nastat u menších bytových družstev, která členy nejsou. Těm, kdo ještě stanovy nepřepracoval, radí, aby tak urychleně učinili. Pomoci jim mohou vzorové dokumenty na stránkách svazu. Přiznal přitom ale, že ani překročení termínu zřejmě nebude znamenat okamžitý postih. Ministerstvo samo slibuje, že žádné sankce nebudou. Soudy pouze opozdilce vyzvou, aby změny doplnili.

Na to, že nejsou stanovy družstva podle předpisů, by totiž musel přijít soud nebo finanční správa. A to by zřejmě chvilku trvalo. „Příslušný rejstříkový soud představenstvo upozorní a vyžádá si nápravu. V krajním případě může udělit pokutu až sto tisíc korun,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. 

Za změnu stanov může družstvo zaplatit až 20 tisíc

U hlasování o přijetí nových stanov musí být osobně přítomný i notář a podle zákona je třeba i 100procentní účast družstevníků. „To je velký nesmysl a velký problém, který ztěžuje práci,“ dodává Vaníček. Za potvrzení nových stanov si notáři účtují od pěti do deseti tisíc korun. A s dalšími poplatky se cena může vyšplhat až na 20 tisíc korun. 

A jaké změny nový občanský zákoník pro družstva přinesl? Například družstevní podíl bude možné dát do zástavy, stejně tak se mohou obyvatelé domů stát spoluvlastníky členského podílu. Družstvo se také rozhodne, jestli do něj přistoupí právnické osoby, například i stát. V Česku je v současné době kolem 9,5 tisíce družstev.