BNP Paribas porušovala sankce USA, nemine ji pokuta 177 miliard

New York - Americké úřady vyměřily francouzské bance BNP Paribas rekordní pokutu. Za porušování amerických sankcí vůči Súdánu, Íránu a Kubě má zaplatit částku ve výši 8,834 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard korun). Banka u soudu prostřednictvím svého právního zástupce přiznala, že se provinila falšováním záznamů o svých aktivitách a uzavíráním tajných dohod s cílem porušit sankce. Se zaplacením částky souhlasí.

BNP Paribas se chystá v rámci dohody o urovnání sporu také dočasně pozastavit část svých dolarových clearingových operací. Zastavení zúčtovacích transakcí převážně z ropných a plynových obchodů začne platit 1. ledna 2015 a bude trvat rok. V rámci urovnání sporu finanční dům opustí 13 osob, mimo jiné provozní ředitel Georges Chodron de Courcel.

Retailoví klienti prý pokutu neucítí

Drobní klienti největší francouzské banky se žádných důsledků vysoké pokuty nemusejí obávat, slíbil generální ředitel banky Jean-Laurent Bonnafe. Omluvil se také za chyby, které k této pokutě vedly. Banka zdůraznila, že má dostatečné finanční zdroje na to, aby vyměřenou pokutu uhradila. 

Jean-Laurent Bonnafe, ředitel BNP Paribas

„Je zaručena absolutní bezpečnost všech aktiv, která jste BNP Paribas svěřili. V naší cenové politice nenastanou žádné změny.“

Server BBC píše, že jde o největší vyrovnání tohoto druhu v historii Spojených států. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder doufá, že dohoda bude pro ostatní firmy sloužit jako varování, že Spojené státy nehodlají tolerovat nezákonné praktiky. Podle newyorského prokurátora se obviněními má tento nebo příští týden zabývat federální soud na Manhattanu. Žalobce uvedl, že banka sankce porušovala dlouhodobě. 

Manhattan
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/jensohlsson

Banka chce zaúčtovat mimořádné náklady ve výši 5,8 miliardy eur do výsledků za druhé čtvrtletí. „Hluboce litujeme dřívějších pochybení, která k tomuto vyrovnání vedla,“ řekl Bonnafe analytikům. Dodal, že dohoda o vyrovnání „nezpochybňuje solidnost BNP“. 

americký prokurátor Preet Bharara

„BNP předpokládala, že za svou kriminální podporu zemí a jednotlivců spojených s terorismem a dalšími krutostmi nebude nikdy hnána k odpovědnosti. Přesně to jsme však učinili.“

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius očekávanou pokutu, jejíž udělení je součástí širšího vyšetřování porušování sankčních zákonů, už dříve označil za nepřiměřenou. Varoval, že pokuta by mohla ovlivnit jednání Evropské unie a Spojených států o vytvoření zóny volného obchodu.

Ekonomika ČT24: Pokuta pro BNP Paribas (zdroj: ČT24)