Česko špatně čerpalo dotace, doplatí na to téměř dvěma miliardami

Praha - České úřady zaplatí kvůli chybnému využití evropských dotací historicky druhou nejvyšší pokutu, jak informovala Mladá fronta DNES. Vrátit podle ní mají v přepočtu 1,8 miliardy korun, které Brusel poslal na záruky pro zvýhodněné podnikatelské úvěry. Podle listu případ prověřuje protikorupční policie. Ta to ale nechce podrobně komentovat.

Českomoravská záruční a rozvojová banka přidělovala mezi léty 2007 a 2010 záruky z unijních peněz. Využila přes pět a půl miliardy, které rozdělovala skrz programy Záruka a Progres. 

Mezi podnikatele se tak podle ministerstva průmyslu a obchodu dostalo víc než 11 miliard. „Záruky významně napomohly udržení těchto firem na trhu, zejména v době největší ekonomické recese,“ vysvětlil mluvčí resortu Filip Matys. 

Brusel upozornil na chyby už před třemi lety

Jenže peníze na záruky banka, kterou tehdy z jedné třetiny vlastnily soukromé finanční domy, dostala bez výběrového řízení. Chyby v poskytování záruk popsala už v roce 2011 kontrolní zpráva Bruselu. A ta současně upozornila, že v případech, kdy se záruky vrátily, je už rozvojová banka nepoužila zpět pro dotační programy, ale převedla je zpátky na svůj účet. Teď stát po třech letech vyjednávání přijal podle Mladé fronty DNES sankci. 

Pokuta kvůli čerpání peněz z Bruselu (zdroj: ČT24)

O pokutě za program Progres se teprve rozhodne, mohla by přitom dosáhnout až jedné miliardy korun. O peníze by ale Česko ani tak nemělo úplně přijít. Bude je ale muset využít jinak. „Prostředky z korekcí se vrátí do programu na podporu podnikání a ministerstvo průmyslu je bude moci opětovně použít,“ říká Daniel Braun, náměstek ministryně pro místní rozvoj. 

Dosud největší, konkrétně desetimiliardovou pokutu dostalo Česko od Unie kvůli dopravním projektům. Mladá fronta dnes připomíná, že šlo o éru ministra Aleše Řebíčka.