Barviva v potravinách bude snazší identifikovat

Praha – Aby byly cukrovinky a nápoje pro děti zdravé a zároveň chutné, se dost často nepovede sladit. Právě u potravin zaměřených na děti se kvůli barevnosti často používají látky, které ovlivňují jejich zdraví. Přijít na ně přitom není jednoduché. Nově by spotřebitelům měla pomoci novela Potravinového zákona, která písmena na etiketách až zdvojnásobí.

Například v barevných bonbonech se nachází takzvaná azobarviva, která mohou nepříznivě ovlivňovat pozornost i chování dětí. Za jejich používání se přitom nestydí ani sami výrobci. „Mohou nepříznivě ovlivňovat schopnost soustředění a u dětí způsobují hyperaktivitu,“ vysvětluje bývalý zaměstnanec Výzkumného ústavu potravinářského Vít Syrový. 

Jenže pokud to výrobce uvede na obalu, dodrží zákon Evropské unie o používání umělých barviv. Podobné upozornění najdou spotřebitelé i na jahodovém kompotu. Barvivo, které mimo jiné udrží jahody několik let v plechovce červené (konkrétně ponceau 4R), najdou spotřebitelé na jiných obalech i pod označením E124. 

Pavel Frühauf, primář Kliniky dětského a dorostového lékařství, 1.LF UK a VFN

„Co nepochybně vzrůstá a souvisí s výživou, je potravinová alergie. A souvisí i s mnohými aditivy.“ 

Události: Barviva v dětských potravinách (zdroj: ČT24)

U dětí se mohou objevit i nevolnosti, bolesti břicha nebo ekzémy. A v některých případech také astma. Podle informací ČT mohli výrobci ale předpisy sami ovlivnit. Legislativa EU zatím na žádné pochybení nepřišla. 

Překvapením může být pro spotřebitele i jahodový jogurt. Červenou barvu mu propůjčují vysušená těla hmyzu, červce nopálového. Na etiketách označená jako E120, košenila nebo karmín. Ovšem ne všechna éčka na obalech potravin nutně znamenají riziko pro lidské zdraví, třeba pod označením E300 se skrývá kyselina askorbová, tedy vitamin C.

Vydáno pod