USA jsou díky břidlicím největším těžařem ropy a plynu na světě

New York – Spojené státy si díky mohutným investicím do těžby břidlic zasloužily v prvním kvartálu tohoto roku titul největšího těžaře ropy a ultralehkého plynového kondenzátu. Předstihly tak už Rusko i Saúdskou Arábii. Zaoceánská čísla zveřejnila zpráva bankovní společnosti Bank of America. Podle ní Spojeným státům toto prvenství už nikdo nevezme.

Těžba ropy a kapalin oddělovaných od zemního plynu se v prvním čtvrtletí v USA vyšplhala na 11 milionů barelů denně. Zatímco Saúdská Arábie a Rusko produkují stabilní objemy mírně nad deseti miliony barelů za den. Stále však zůstávají největšími těžaři samotné ropy na světě.

Podle listopadové prognózy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) předstihnou Spojené státy v produkci ropy Saúdskou Arábii a Rusko v roce 2015. O rok dříve ještě IEA předpovídala, že USA předčí Rijád v produkci ropy až v roce 2017. Americká těžba by měla před koncem desetiletí překonat úroveň 13 milionů barelů denně, pak ale začne stagnovat a klesat a v příštím desetiletí se na první příčku vrátí Saúdská Arábie.

 Francisco Blanch, šéf oddělení komoditního výzkumu Bank of America 

„Je velmi pravděpodobné, že USA zůstanou po zbytek roku těžařem číslo jedna, protože tamní těžba se ve druhém pololetí ještě zvýší.“

Zdroj: Bloomberg

Těžba ropy
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Chris Rogers

Břidlice už USA učinily největším těžařem zemního plynu

Už v roce 2010 se USA díky „břidlicové revoluci“ staly největším světovým těžařem zemního plynu. „Přírůstek americké ropné těžby je velmi podstatný,“ dodal Blanch z Bank of America s tím, že bez něj by dnes byly ceny benzinu ve Státech neúnosné. Ovšem břidlicový boom hraje podle něj v oživování americké ekonomiky klíčovou roli.

Těžba se v posledních letech masivně zvyšuje na břidlicových formacích v Texasu a v Severní Dakotě. Jenže lehké variantě americké ropy WTI brání ve výraznějším růstu cen prudké navyšování domácí produkce spolu s pokračujícím zákazem vývozu ropy z USA, a to přes nynější krize na Ukrajině a v Iráku. Samotné investice do těžby ropy a plynu v USA dosáhly úrovně 200 miliard dolarů (čtyři biliony korun).