Apple dál válčí s Nokií. Teď kvůli porušení patentových práv v Británii

Helsinky - Americká technologická společnost Apple rozšířila svoji právní bitvu s konkurenční firmou Nokia i za hranice Spojených států. Nokia dnes oznámila, že na ni Apple podal žalobu kvůli porušení patentových práv v Británii. Obě společnosti se častují vzájemnými žalobami na porušování patentových práv u mobilních technologií již téměř rok. Podle mluvčího Nokie si Apple stěžuje na porušení devíti patentů, kvůli kterým se obě firmy soudí již ve Spojených státech.

Právní bitvu začala loni v říjnu Nokia, která u federálního soudu v Delawaru podala na Apple žalobu na zneužití deseti svých patentů u telefonu iPhone. Apple odpověděl žalobou na porušení 13 vlastních patentů. Od té doby padly další žaloby, všechny však pouze na území USA. Nokia se rychle rozrostla v začátcích mobilního telefonování v posledním desetiletí 20. století a stala se největším výrobcem mobilních telefonů na světě s jedním z největších počtů patentů v odvětví.

Na rychle rostoucím trhu chytrých telefonů se jí však příliš nedaří a předstihl ji zde zejména Apple, který na tento trh vstoupil až v roce 2007 se svým produktem iPhone. V právním sporu obou firem může jít až o stovky milionů dolarů ročně na licenčních poplatcích. Souboj odráží přesun sil v mobilních technologiích, kdy se z mobilních telefonů začínají stávat kapesní počítače, které dokážou surfovat po webu, nebo hrát počítačové hry.

iPhone
Zdroj: ČT24
Vydáno pod