Telekomunikační magnát Slim je opět nejbohatší

New York – Nejbohatším člověkem na světě je opět mexický telekomunikační magnát Carlos Slim, který se vrátil do čela žebříčku časopisu Forbes. O první místo ho loni připravil Bill Gates, spoluzakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft. Čeští boháči si ve statistikách mírně pohoršili.

Bill Gates je ikonou světových boháčů. V roce 2010 mu ale dlouholetou pozici nejbohatšího člověka světa vzal mexický podnikatel Carlos Slim. A držel ji do letošního března, kdy se opět stal jedničkou Gates. Ne ale na dlouho. Po 17 týdnech si bere Slim pozici zpět. Soupeření se odehrává ale spíš na papíře, v běžném životě jsou nejbohatší muži planety partnery. 

„Slim a Gates spolu dělají jak charitu, tak byznys. Microsoft dělá software pro telefony a Slim samozřejmě telefony prodává. Ale jde také o filantropii. Dávají peníze třeba na zlepšení zdraví chudých ve střední Americe,“ uvedl analytik Bloombergu Crayton Harrison.

Na první místo žebříčku Forbes dostaly Slima telekomunikace. V úterý například definitivně převzal většinu v rakouském operátorovi Austria Telekom a desítky milionů dolarů mu vynesl současný růst ceny akcií jeho telekomunikační společnosti América Móvil. „Slim vládne mexické ekonomice tak, jak nikdy žádný Američan nebude. Většinu ze svého jmění vydělal na privatizaci mexických telekomunikací,“ komentovala redaktorka Forbesu Luisa Krollová.

Telekomunikační magnát Slim je opět nejbohatší (zdroj: ČT24)

V žebříčku takzvaných dolarových miliardářů je i šest Čechů – Petr Kellner, Andrej Babiš, Karel Komárek, Radovan Vítek, Zdeněk Bakala a Pavel Tykač. Všichni si ale letos pohoršili. Například Petr Kellner propadl o sedm pozic na 113. místo. Na světě je podle Forbesu přes 1 600 lidí, jejichž majetek je větší než miliarda dolarů.