Poslanci podpořili regulaci hazardu, omezili výhry i vklady

Praha – Poslanci dnes regulovali hazard, tak aby už nešlo prohrát třeba stovky tisíc za jediný večer. Novela zákona, kterou poslali do druhého čtení, má omezit výhry i vklady na videoloterijních terminálech (VLT). Zároveň posiluje pravomoce obcí nad těmito hracími přístroji. Pod novelou jsou podepsáni poslanci z klubů ANO, TOP 09 a Starostů, KDU-ČSL, sociálních demokratů i Úsvitu. Podepsal ji i předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Češi loni prosázeli 124 miliard korun, 41,5 procenta právě přes VLT.

Novela stanovuje limity pro videoloterijní terminály (VLT) tak, aby byly shodné s klasickými výherními hracími přístroji. Například nejvyšší možná prohra za jednu hodinu hry na videoloterijním terminálu by měla činit u terminálů v hernách dva tisíce korun. Naopak nejvyšší možná výhra na VLT v herně by představovala 750 korun a v kasinu 50 tisíc korun. „Již tedy nebude možné prohrát statisíce za jeden večer,“ komentoval zástupce předkládajících poslanců Matěj Fichtner (ANO). Také se podle něj omezí možnost legalizace výnosů z trestné činnosti.

Předloha má současně posílit pravomoci obcí. Dosud vydaná povolení na některé videoloterijní terminály by skončila do tří měsíců od účinnosti zákona, a to bez nutnosti správního řízení na ministerstvu financí. Šlo by o povolení na terminály v těch místech, kde je zakazuje obecní vyhláška.

Předkladatelé připouštějí, že zákon může ve svém důsledku snížit odvody z loterií. Na druhé straně uvádějí, že novela může omezit sociálně patologické jevy související s hráčstvím a může i snížit náklady z nich vyplývající.

Jan Volný (ANO), místopředseda rozpočtového výboru:

„Víme, že poptávka po hazardu je, nemyslíme si, že by měla být absolutní prohibice. Automaty by ale neměly být v každé hospodě, kam se lidé chodí bavit a jako přidanou hodnotu nahází výplatu do automatu. Pokud lidé mají potřebu hrát, ať si zajedou do kontrolovaného kasina nebo herny a svou touhu po napětí ukojí tam.“

Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko. Upozornila však na to, že předloha není v souladu s právem EU a nesplňuje zcela požadavky dané judikaturou evropského soudního dvora. Jde hlavně o požadavek na stanovení jasných podmínek pro vydávání i odnímání povolení k provozování loterií a podobných her.

Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu ČR:

„Nastavují se nízké a poptávce hráčů neodpovídající limity sázek, ale limity sázek na internetu nebo kurzových sázek zůstávají nadále neomezené. Takže to, že se uměle sníží limit v jedné části trhu, znamená, že hráči pouze přejdou k jiné formě hry. Hazard není jen automat, který je nejvíc vidět, ale jakákoliv hra, pokud ji hrajete nezdravým způsobem. Může to být i poker nebo sportovní sázení. Tady se z populistických důvodů neustále mění pravidla, aniž by se řešil skutečný problém.“

Češi loni prosázeli 124 miliard, nejvíce vhodili do automatů

Češi loni prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Nejvíce z toho, 41,5 procenta všech vložených peněz, připadlo právě na interaktivní videoloterijní terminály . Vyplývá to ze statistiky výsledků provozování loterií a jiných podobných her za rok 2013, kterou na svém webu zveřejnilo ministerstvo financí. Z celkové výše prosázených sázek se hráčům na výhrách vrátilo 95,3 miliardy korun, provozovatelům tak zůstalo 28,6 miliardy korun. 

Češi za necelý týden nahlásili přes 20 nelegálních heren

Češi za necelý týden nahlásili více než dvacet nelegálních heren. Internetová mapa nelegálního hazardu jich tak eviduje už takřka 150, informovalo Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS, které mapu minulý týden spustilo. „Jsme velmi rádi, že s námi veřejnost spolupracuje na potírání černého hazardu. Veškeré podněty, které jsme obdrželi, samozřejmě prověřujeme a pokud zjistíme, že jsou opodstatněné, zveřejníme je v našich mapách,“ prohlásil výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.

Mapu naleznete ZDE.

Na mapě jsou podle něj vyznačeny nejen nelegální herny, ale také několik legálních provozoven, v nichž se vedle povolených herních zařízení vyskytují také nepovolené stroje –například kvízomaty. Aktuálně jich lze v aplikaci najít zhruba 150. Jde však o pouhý zlomek nelegálních provozoven, podle Vrzáňova odhadu je v celém Česku více než tisíc nelegálních herních zařízení. Internetová mapa má pomoci k jejich rychlejšímu odstranění. První výsledky jsou podle sdružení prý už vidět. 

„Již jsme zaregistrovali, že někteří provozovatelé, kteří se na našich mapách našli, začali stroje, které měli v provozovnách umístěny načerno, rychle odvážet,“ pochlubil se prvními úspěchy Vrzáň, podle nějž by údaje z mapy měly sloužit představitelům obcí i dozoru nad sázkovými hrami. 

Nelegální herny může nahlásit kdokoliv. „Stačí jen vyplnit jednoduchý oznamovací formulář a upozornit tak na nelegální hernu, která zatím v databázi schází,“ podotkl Vrzáň, podle nějž by údaje z mapy měly sloužit obcím i dozoru nad sázkovými hrami.