Rakušané zažalují Česko kvůli Temelínu

Temelín – Dodnes měly rakouské instituce čas, aby se vyjádřily k plánům na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Energetický gigant ČEZ totiž v roce 2020 plánuje spuštění dvou nových bloků, které společnost přijdou na 500 miliard korun. Rakouští politici jsou nicméně přesvědčeni, že výstavbě dokážou zabránit. Pět z devíti rakouských spolkových zemí hodlá proti novému Temelínu bojovat společně a chystá i soudní žaloby.

Temelín je podle nespokojených rakouských aktivistů poruchový a nebezpečný. Rakouská organizace Atomstopp už poslala českým politikům svoje námitky. Vyjadřuje se prý za tisícovku svých členů. Rakouští Zelení však šli ještě dál. Pro svoje stoupence připravili vzorovou stížnost.

Atomstopp

„Doufáme ve změnu myšlení v České republice, ve změnu myšlení odpovědných politiků.“

„My v Horním Rakousku jsme informovali občany také o tom, že toto řízení je v rozporu s evropským právem a více než 5 000 občanů podalo připomínky a současně stížnost na Evropskou komisi o porušení evropského práva,“ tvrdí pověřenec pro jaderná zařízení z hornorakouské vlády Radko Pavlovec.

Pavlovec však už dopředu očekává, že české ministerstvo životního prostředí udělá vše pro to, aby ČEZ získal stavební povolení co nejrychleji a řízení prý nebude objektivní. Proto se chystá obrátit na nezávislý soud, aby toto rozhodnutí přezkoumal. „Počítám, že dojde k velmi vleklým soudním sporům a že ten výsledek toho řízení EIA nebude právně platný,“ dodává Pavlovec.

Rakousko útočí i na Německo

Aktivisté tvrdí, že atomová energie neřeší žádné problémy. Jedním dechem dodávají, že český zákon je v rozporu se studií o posuzování dopadů nových reaktorů na životní prostředí. Dostavbu dvou bloků plánuje ČEZ začít za dva roky. Tehdy by měl být znám i vítěz výběrového řízení. V provozu by pak bloky měly být do roku 2020. 

Česká republika však není jediným trnem v oku Rakušanů. Rakouská vláda připravuje na úterý usnesení i proti chystanému prodloužení životnosti německých jaderných elektráren v průměru o 12 let. Na něm se nedávno dohodla německá vládnoucí koalice.