Investicím v Česku brání nadměrná administrativa

Praha – V posledních letech se v Česku podaří dojednat jen desetinu zamýšlených investic. Firmám vadí složitá administrativa a dlouhé termíny stavebních řízení. Česko má v očích investorů minusů ještě víc – například jedny z nejvyšších odvodů za zaměstnance na světě, čím dál větší nedostatek kvalifikovaných technických profesí nebo roztříštěnou státní správu. Vláda teď přišla s novým plánem, jak atraktivitu Česka zvýšit.

Třetí největší investice v historii Česka je sice schválena, kdy ale začne korejská firma Nexen v tuzemsku pneumatiky vyrábět, se ještě neví. „Samozřejmě chceme začít stavět a vyrábět co nejdřív, ale podle našich zjištění to schvalovací řízení v České republice zabere podstatně více času než v Korejské republice,“ uvedl generální ředitel Nexenu Kang Byung Jung. 

Strategická zóna? Jen na papíře

Obří továrna má vyrůst ve strategické průmyslové zóně u Žatce. Strategická je ale zóna jen na papíře. Výhody – například rychlejší stavební řízení – z toho investor nemá. „Je tu celá řada problémů a věcí, které nejsou úplně dokonalé. Třeba bych zmínil nedokončenou infrastrukturní síť, chybí některé dálnice,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Česko má navíc jedny z nejvyšších odvodů za zaměstnance na světě, čím dál větší nedostatek kvalifikovaných technických profesí nebo roztříštěnou státní správu. „Bylo by ideální, kdyby tady byla agentura, která by velkým investorům život zjednodušila a vyřídila za ně spoustu věcí, které si dnes musí obíhat sami, jak na úrovni ministerstev, tak i krajů a obcí,“ komentoval viceprezident Americké obchodní komory František Dostálek.

Investicím v Česku brání nadměrná administrativa (zdroj: ČT24)

Čeští majitelé startupů si raději zakládají firmy v zahraničí

Vláda tak společně s CzechInvestem plánuje řadu změn. Vedle rychlejších povolovacích procesů v zónách to je také snížení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského fondu či lepší spolupráce úřadů práce s firmami při nabírání. CzechInvest také slibuje do Česka nalákat kreativní podnikání. Dnes je ale trend spíš opačný a čeští majitelé startupů si raději než v tuzemsku zakládají firmy v zahraničí. 

„Ve Velké Británii lze založit Ltd., které má základní kapitál sto liber, což je v přepočtu 3,5 tisíce korun,“ uvedl spoluzakladatel pražské Brand Embassy, která vymýšlí novinky pro banky a operátory. Oficiálně tato firma sídlí ve Velké Británii a v Česku má jen pobočku. Pro založení akciové společnosti v Česku je totiž potřeba disponovat základním kapitálem dva miliony korun, společnosti s ručením omezeným jsou zase pro začátek podnikání třeba v IT málo flexibilní.