Evropa i Česko opět atraktivní pro investory

Praha – Evropa je opět atraktivní pro zahraniční investory. Ti totiž loni na starém kontinentu rozjeli nejvíc projektů v historii. Vyplývá to ze statistik poradenské firmy Ernst&Young. Dobře je na tom i Česko. V počtu nově vytvořených pracovních míst je jedenácté. Mohou za to hlavně automobilky, kterým se znovu začalo dařit.

Evropa je opět atraktivní pro zahraniční investory (zdroj: ČT24)

Dveře kolínské automobilky opustí každou hodinu 65 nových aut. A stále je to málo. Do modernizace výrobních linek proto automobilka investovala šest miliard korun. V předchozích letech přitom musela výrobu zastavovat a propouštět. „V této chvíli máme více než tři tisíce zaměstnanců a na konci letošního roku očekáváme 3 800 zaměstnanců, tedy budeme mít historicky největší počet zaměstnanců,“ uvedl mluvčí TPCA Radek Kňava.

Práce pro lidi na Kolínsku přišla s oživením poptávky v Evropě. Investoři loni v Evropě zahájili rekordních 3 955 projektů, nejvíc ve Velké Británii, Německu a Francii. V Česku jich bylo šedesát. „Vzhledem k velikosti naší ekonomiky jsme na tom velmi dobře, přeci jenom se nemůžeme srovnávat až tak natvrdo s Velkou Británií a Německem,“ uvedla Magdalena Souček z Ernst&Young.

image_583868
Zdroj: ČT24

Česko táhnou právě automobilky. Tři historicky největší investice jsou právě z toho oboru, konkrétně z Asie. Vedle kolínské TPCA (Japonsko-Francie) to je nošovická Hyundai (Korea) a plánovaná továrna Nexenu na Žatecku (Korea). Zakázky pro velké firmy znamenají i práci pro jejich menší dodavatele. Důkazem je třeba průmyslová zóna Mošnov u Ostravy, kde má vyrůst nová továrna na díly pro automobilku Hyundai za 2,5 miliardy a práci tady najde skoro tisíc lidí.

image_583869
Zdroj: ČT24