Miroslav Dvořák rezignoval na post šéfa Českého Aeroholdingu

Praha – Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák rezignoval. Opouští i post předsedy dozorčí rady Českých aerolinií. Ve funkci předsedy představenstva státní firmy jej nahradil Václav Řehoř. Dvořák vedl aeroholding od března 2011.

Změny ve vedení Českého Aeroholdingu se očekávaly – už koncem června je oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (čtěte víc). Do čela firmy chtěl šéf státní kasy dosadit právě Václava Řehoře. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Řehoře tehdy nazval Babišovým „vazalem“.

Se střídáním manažerů musel souhlasit Korean Air, menšinový vlastník ČSA. „Domluvili jsme se a oni vzali naše názory ohledně managementu na vědomí a víceméně to akceptovali,“ řekl po jednání se zástupci Korean Air Babiš. Podle něj jak státu, tak korejskému dopravci záleží na zlepšení stavu Českých aerolinií. Vloni hospodařily se ztrátou téměř miliardy korun, podle Babiše tak budou pravděpodobně potřebovat finanční injekci.

„Aerolinky v té době byly pod tlakem a nejednalo se jen o ČSA. Já si myslím, že kdyby aerolinky vedl někdo jiný, probíhalo by to velice podobně,“ uvedl analytik Tomáš Menčík.

Kromě Dvořáka se z vrcholného vedení společnosti rozhodl odejít člen představenstva odpovědný za oblast financí Petr Vlasák, který rovněž opustí i dozorčí radu Českých aerolinií. V pětičlenném představenstvu Českého Aeroholdingu budou nově zasedat čtyři členové. Kromě Řehoře to jsou Petr Pavelec, Pavel Haleš a Zuzana Tairová.

Obměnu velké části vedení Českého Aeroholdingu prosadilo ministerstvo financí koncem minulého měsíce. Z představenstva tehdy odešel prezident ČSA Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Českého Aeroholdingu Josef Adam (celá zpráva).

„Můžeme v tuto chvíli pouze odhadovat, jakým směrem se bude nově ubírat Český Aeroholding včetně Letiště Praha, ČSA a dalších společností. Myslím si, že oficiálně nebyl vyhlášen žádný program, co a jak bude nový management dělat. Předpokládám, že bude navazovat na restrukturalizační plán, který realizoval předchozí management,“ komentoval obměnu vedení aeroholdingu Petr Kováč, investiční bankéř společnosti C Corporate Finance.

Chystá se vstup na burzu?

Jak už dříve uvedl šéf úřadu Andrej Babiš (ANO), personální změny mají Aeroholding připravit na vstup na pražskou burzu cenných papírů. Společnost kvůli tomu požádala o přidělení ratingu od mezinárodní agentury Moody's; dostala hodnocení A3. Vstupu na burzu nicméně musí podle ministerstva financí předcházet ještě změna zákona. Babiš doufá, že uvedením firmy na burzu získá další zdroje peněz pro státní rozpočet.

Český Aeroholding vznikl v březnu 2011, sdružuje firmy vlastněné státem podnikající v letectví a souvisejících pozemních službách, například Letiště Praha nebo České aerolinie. Hlavním důvodem spojení byly provozní a finanční úspory. Jediným akcionářem skupiny je stát reprezentovaný ministerstvem financí.

Vydáno pod