Hyundai Mobis investuje čtyři miliardy, smlouvu schválila vláda

Praha – Celková výše investice korejské společnosti Hyundai Mobis do výstavby závodu v Mošnově dosáhne čtyř miliard korun. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Návrh investiční smlouvy schválil na večerním jednání kabinet, její podpis by se měl stihnout ještě do konce měsíce.

Korejská společnost Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai plánuje v Mošnově na Novojičínsku postavit závod na výrobu světlometů. V první fázi projektu (2017–2020) by měla vyrábět světla pro přibližně 750 000 aut ročně. „Ve druhé fázi po roce 2020 by kapacita měla narůst a pokrýt produkci světel na více než jeden milion automobilů ročně,“ vyčíslil šéf resortu průmyslu. V nové továrně najde práci zhruba 900 lidí.

Pracovní místa nicméně budou vznikat postupně. Podle ministerstva průmyslu se společnost zavázala vytvořit v první fázi minimálně 500 míst, které rozšíří o dalších 400 míst v letech 2021 a 2022. „Další závazek investora je, aby se v letech 2023 a 2024 vytvořilo 600 pracovních míst v rámci subdodavatelských společností,“ sdělil mluvčí úřadu Filip Matys.

Ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová považuje projekt za jednoznačný přínos pro trh práce v Moravskoslezském kraji. Nedá se však podle ní v tuto chvíli odhadnout, jak konkrétně by se mohl projevit na nezaměstnanosti. Ta v kraji činila na konci června 9,8 procenta, práci nemělo více než 84 000 lidí. „Určitě se to projeví pozitivně. Bude ale záležet na tom, jaké lidi budou potřebovat, jaké budou mít požadavky, abychom ty lidi stihli včas připravit,“ vysvětlila Jungová.

Prodej pozemků už zastupitelé schválili

Státní podpora na pořízení hmotného a nehmotného majetku podle Mládka dosáhne částky 131 milionů korun. Investor také dostane slevu na dani z příjmu po dobu deseti po sobě jdoucích zdaňovacích období. Podpora ale může pokrýt maximálně 25 % nákladů.

Areál továrny se rozprostře na celkové ploše 18,9 hektaru. Ostravští zastupitelé již na konci června schválili záměr prodeje příslušných pozemků v mošnovské zóně (celá zpráva). S Moravskoslezským krajem se rovněž podnik dohodl na tom, že do průmyslové zóny bude vybudována kvalitní příjezdová cesta. Ministr Mládek v nedělních Otázkách Václava Moravce poznamenal, že nový závod prakticky zaplní v průmyslové zóně aktuální volné plochy.

Mládek: V budoucnu chce Mobis vyrábět světla pro milion aut ročně (zdroj: ČT24)

Jak už dříve uvedl zástupce Hyundai Mobis Ivan Leixner, se stavbou továrny by se mělo začít v létě 2015. Samotná výroba bude spuštěna o rok později. Hyundai Mobis je podle Leixnera největším subdodavatelem komponentů pro automobilku Hyundai. Ta má výrobní závod nedaleko Mošnova, v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek míní, že právě tento projekt z roku 2005 přispěl k rozhodnutí skupiny investovat v tuzemsku znovu. „Je to podle mě ukázka toho, že ekonomická diplomacie v České republice funguje,“ prohlásil Zaorálek. Večer potom vláda znění smlouvy schválila.