Za chybějící dálniční známku padl rekordní počet pokut

Praha – Chycených řidičů, kteří jezdí po placených silnicích bez dálniční známky, přibývá. Jen letos jich už policisté a celníci přistihli 24 tisíc a rozdali pokuty za více než 19 milionů korun. Pokuty rostou i přesto, že Ministerstvo dopravy hlásí rekordní prodej známek.

Na nájezdu na začátku dálnice D1, kde auta jedou pomaleji, prohlížejí celníci v nastartovaném voze skla jedoucích aut. „Víme, jaké má ta známka barevné značení. Ty oči už směřujou tam, kde to je,“ popsal celník Alan Král. Vůz s prázdným čelním sklem mají během chvilky, se zapnutým majákem řidiče předjedou a navádějí na nejbližší parkoviště.

Letos už celníci za chybějící dálniční známky udělili 15 tisíc pokut. Chybějící známky ale trestají i policisté, ti už stihli dát dalších devět tisíc pokut. Ze statistik vyplývá, že celníci jsou při pokutování chybějících dálničních známek přísnější než policie. Řidičům dávají v průměru pokutu 900 korun. Průměrná sankce u policie je 630 korun. Výše pokuty se liší podle přestupku. Pokutu lze dostat i v případě, že známku máte, ale máte ji špatně nalepenou.

Celkem letos řidiči za chybějící dálniční známky zaplatili 19 milionů, o čtyři miliony víc než za stejné období loni.

Roste zájem o desetidenní dálniční známky

Pokud si Češi mají vybrat, jestli jet raději po dálnici, nebo po vedlejší silnici, čím dál častěji volí právě druhou variantu. Dálniční známku si pak koupí pouze na deset dní ve chvíli, kdy například jedou na dovolenou po dálnici. Zájem o desetidenní dálniční známky byl v první půlce roku vůbec největší za poslední roky. K prodeji levnějších známek přispívá i dlouhodobá oprava dálnice D1. 

Desetidenní dálniční kupony

  • Česko        310 Kč
  • Slovensko   270 Kč
  • Rakousko   230 Kč

Za jízdu bez dálniční známky hrozí řidičům v Česku pokuta až pět tisíc korun. V Rakousku pak přes tři tisíce. Pokud se tam ale pokuta nevyřídí na místě, může se vyšplhat až na 80 tisíc korun. Policisté v České republice chytí každý den v průměru 100 lidí, kteří kupón na vozidle nemají.

Za chybějící dálniční známku padl rekordní počet pokut (zdroj: ČT24)