V rozkopaných ulicích zůstávají po obchodech jen stažené rolety

Plzeň/Brno – Rozsáhlá rekonstrukce ulic začala v centru Plzně. Již od března probíhá rozsáhlá přestavba důležité třídy v centru Pardubic. A podobné je to například v brněnské ulici Milady Horákové. Opravy ulic znamenají pohromu pro obchodníky. Zákazníci, kteří dříve chodili jeden za druhým, nechtějí za takových okolností přicházet rozkopanou, prašnou ulicí. Obchody proto krachují a zavírají. Pojistit se proti stavebním pracím v ulici přitom není možné.

Kvůli opravám ulic hrozí obchodům zánik (zdroj: ČT24)

Místo zákazníků stojí před výlohou jen bagry. Čtyři měsíce od začátku kompletní rekonstrukce ulice Milady Horákové v Brně už někteří obchodníci zkrachovali nebo přesunuli svůj byznys jinam. Ti, kteří zůstali, se snaží přežít, jak se dá – do konce rekonstrukce zbývá ještě 11 měsíců. „Pokles zákazníků bych odhadla tak o dvě třetiny. Museli jsme propouštět, zkrátit pracovní dobu, navýšit sortiment,“ vyjmenovala vedoucí fotoprodejny Pavlína Ovčarčinová. Protože se na rozkopané ulici nedá zaparkovat, vozí zákazníkům objednávky i domů.

Podobná je situace také v rozkopaném centru Plzně. Obchodníkům se prudce propadly tržby a řada z nich již neprodává. „Někdo zavřel, někdo má zkrácenou pracovní dobu, někdo si bere dovolenou,“ srhnula květinářka Ladislava Sládková. Město o situaci obchodníků, ke které načasováním oprav přispělo, ví, ale pomoci jim nemíní. Tvrdí, že živnostníci o rekonstrukci ulic věděli a měli si připravit dostatečnou finanční rezervu. „Nelze vyloučit, že někteří podnikatelé možná nejen vlivem těchto rekonstrukcí svoji podnikatelskou činnost ukončí. Je mi to líto,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Stavební práce v ulici Milady Horákové
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Brněnští obchodníci jsou na tom poněkud lépe, majitelé prostor, kde prodávají, jim nabízejí slevy. „Máme solidního majitele domu, který nám poskytl úlevu na nájemném. Pokud by se to nestalo, museli bychom zavřít,“ podotkla Pavlína Ovčarčinová. Obchodníkům, kteří jsou v městských domech, zase uleví radnice. „Poskytli jsme slevy všem, kteří o to požádali. Sleva je paušální: 300 korun za metr a rok,“ potvrdil starosta městské často Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Slevu na nájemném dostali například také pardubičtí podnikatelé na rozkopané třídě Míru, kteří rovněž zažívají odliv zákazníků a obávají se, že do konce oprav nevydrží.

Obavy obchodníků potvrzují už dřívější srovnatelné rekonstrukce. Roční oprava brněnské Husovy ulice v letech 2008 až 2009 znamenala úbytek 18 tisíc aut a 1 200 tramvají, a tím i zákazníků. Tamní obchodníci tehdy vyčíslili škody na 200 milionů korun. A možnost pojistit se proti rozkopané ulici? „Omezení provozu z důvodu stavebních prací není možné v rámci podnikatelského pojištění pojistit,“ odmítla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Stavba před výlohou tak je pro obchodníky paradoxně horší než třeba požár nebo povodně.