Rozhlas požádá stát o miliardu za DPH

Praha - Český rozhlas chce od státu vrátit víc než miliardu korun. V rozhovoru pro server iHNed.cz to řekl jeho generální ředitel Peter Duhan. Rozhlas totiž podle něj v minulosti platil daň z koncesionářských poplatků, které by však od DPH měly být osvobozeny. Vedení veřejnoprávního média proto čeká jednání s ministerstvem financí. Ať už jednání dopadnou jakkoliv, spory se státem by se neměly promítnout do koncesionářských poplatků. Šéf rozhlasu v rozhovoru slíbil, že jejich zvyšování prosazovat nebude.

Soud nedávno rozhodl, že stát má rozhlasu vrátit zhruba 150 milionů za odvedenou DPH v roce 2006. Podle Duhana bude rozhlas nárokovat vrácení daně i za další roky. Rozhlasu se do výpočtu koeficientu daně zahrnují i koncesionářské poplatky, které jsou ale od DPH osvobozeny.

Na rozhodnutí soudu může finanční úřad sice podat kasační stížnost, to ale podle Duhana nemá odkladný účinek. Připustil, že definitivní bude vše až poté, co bude mít rozhlas peníze na účtu. Už v červnu prohlásil, že získané peníze by šly na digitalizaci a investice.

Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu:

„Já jsem i bez toho tvrdil, že za mého mandátu nebude Český rozhlas vyvíjet iniciativu, aby se koncesionářské poplatky zvyšovaly.“

„Ale předpokládám, že to tak dopadne. A pak budeme automaticky nárokovat všechny zbylé roky,“ prohlásil Duhan. Částku za tyto roky odhadl na „asi miliardu korun, miliardu a něco“. „Peníze bychom však dostávali postupně, určitě ne naráz,“ doplnil. 

Rozpočet Českého rozhlasu převyšuje dvě miliardy korun. Většinu tvoří příjem z koncesionářských poplatků. Daň z přidané hodnoty je pro rozhlas stejně jako pro Českou televizi výdajem, které tyto instituce jako plátce DPH odvádět musejí, ve sporu jde o to, že by se s z této povinnosti vyjmuly právě koncesionářské poplatky.

Vydáno pod