Kubiš po čtyřech měsících končí v čele ŘSD

Praha - Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kubiš končí po čtyřech měsících ve své funkci. Státní organizaci po jeho rezignaci dočasně povede šéfka správního úseku a bývalá ředitelka strategie a komunikace Agrofertu Soňa Křítková, a to až do té doby, dokud se ve výběrovém řízení nepodaří najít nového generálního ředitele. Organizační změny oznámil ministr dopravy Antonín Prachař.

Podle Prachaře Kubiš odstoupil poté, co zvážil požadavky, které na něj do budoucna ministerstvo dopravy vzneslo. Hospodářské noviny však uvádí, že důvodem rezignace byly neshody s ministrem.

ministr dopravy Antonín Prachař:

„Snažil jsem se ho (Kubiše) přesvědčit, aby zůstal v týmu na pozici ekonoma… Nicméně pan Kubiš moji nabídku nepřijal.“

Kubišovy úspěchy: Dostavba D11, vývoj u D8

Rezignaci, kterou už Prachař přijal, Kubiš nabídl při pravidelné pondělní schůzce. Rozhodnutí šéfa ŘSD bylo podle ministra překvapením. Jeho působení na ŘSD ale Prachař hodnotil pozitivně. Za Kubišovy úspěchy považuje zahájení prací na dostavbě hradecké dálnice D11 nebo pokrok v přípravě na odstranění sesuvu na dálnici D8. 

44letý Kubiš ve funkci oficiálně skončí 1. srpna. Poté mu poběží dvouměsíční výpovědní lhůta a bude mít rovněž nárok na standardní odstupné, dodal Prachař. Zlatý padák spojený s konkurenční doložkou ale podle něj šéf státního silničního investora nedostane.

Jan Kubiš byl před svým působením v ŘSD finančním ředitelem tuzemské pobočky IT společnosti Atos IT Solutions. Ještě předtím řídil finance v další IT společnosti NESS Czech.  

„Kubiš má dostatečné znalosti z nastavování systémů a generální ředitel (ŘSD) má být člověk, který je schopný manažerské úlohy,“ uváděl ještě na konci března Prachař. A také dodal, že nový šéf si podle něj kolem sebe dokáže vybudovat nový tým odborníků, což je důvod, proč do čela organizace nejmenoval stavaře, ale ekonoma a manažera.  

Štafetu (zatím) přebírá Křítková

Na jeho místo nyní dočasně nastoupí Soňa Křítková, ještě do jara jedna z nejbližších spolupracovnic ministra financí Andreje Babiše v Agrofertu. Dříve působila na pozici ředitelky strategie a komunikace této firmy, následně vedla Kancelář generálního ředitele ŘSD a nyní je ředitelkou správního úseku.

neni 16:9 ani 3:2
Zdroj: ČT24/ŘSD

Jan Kubiš je od roku 2010 už sedmým šéfem Ředitelství silnic a dálnic. Za odchody z čela státní příspěvkové organizace většinou stáli tehdejší ministři dopravy - třeba Pavla Kočicu odvolal Antonín Prachař, Davida Čermáka zase Zdeněk Žák. Kromě Jana Kubiše se k rezignaci na post ředitele v uplynulých čtyřech letech svévolně rozhodl Jiří Švorc. Co se týče stavu od října loňského roku, na nejvyšším postu společnosti se už vystřídali čtyři muži. 

Podle opozice je personální neklid na ředitelství známkou selhání ministra dopravy. „Myslím si, že to jen podtrhuje chaotické řízení, které tam praktikuje ministr Prachař. Místo, aby problémy řešil, je jen vytváří,“ myslí si předseda poslaneckého klubu ODS a bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura.